Засилени проверки на пазари и магазини преди Никулден

OFFNews 02 декември 2014 в 16:08 2103 0

Засилени проверки на на пазари и магазини преди Никулден

Българска агенция по безопасност на храните и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури се извършват в цялата страна започнаха засилени проверки по магазини и пазари за качеството на предлаганата риба преди Никулден. 

Целта на проверките е ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, с цел предпазване здравето на потребителите. 

Инспекторите проверяват документи за произход на рибата, спазване на изискванията за съхранение, етикетиране, срок на годност, хигиенно състояние на обектите за търговия, в които се предлага рибата и наличие на записи по системите за самоконтрол.
 
Експертите съветват  да не се купува риба от нерегламентирани места и търговци, а само от регистрирани обекти за търговия с храни и специализирани щандове и специализирани магазини за търговия с риба. Също така е добре потребителите да проверяват външния вид на рибата. Тя трябва да бъде с чиста повърхност, без наранявания и със запазена цялост, люспите трябва да са гладки и блестящи, слузта - бистра, без неприятна миризма, очите – изпъкнали с блестяща корнея, а хрилете – без неспецифична миризма и с яркочервен цвят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика