Започва експертна оценка на фигурите на ПСА, следваща стъпка към преместването му

OFFNews 01 септември 2023 в 10:35 2308 2

ПСА

Снимка БГНЕС/архив

Поставената ограда около паметника на съветската армия гарантира живота и здравето на гражданите. Предстои изготвянето на експертна оценка на барелефите и скулптурните композиции за установяване на тяхното състояние, след което ще се премине към изготвяне на проект за преместване, в съгласуване с Министерството на културата.

Това съобщи областният управител на София Вяра Тодева. От администрацията й уточняват, ча според заповед на директора на „Общински строителен контрол“ още отпреди пет години -  от 27.07.2018 г., за ПСА е изготвена конструктивна експертиза за състоянието и носимоспособността на конструкцията. 

Тодева обяснява това в отговор на вчерашните думи и действия на Мая Манолова и представители на Левицата и палатковия лагер пред паметника. 

Внасяме искане, с което настояваме Административен съд София – град да спре действията по заграждане на паметника на съветската армия, по фиктивно „обследване" и на практика подготовка за демонтиране и унищожаване на паметника. До момента заграждането на паметника и намерението на областната управа да вкарва вишка, скеле, кран и всички действия за установяване „опасността" на паметника са незаконни, защото се опират на заповед на главния архитект на София, в която без надлежните експертизи и експертни становища се твърди, че паметникът е в предаварийно състояние, заяви Манолова. Тя заплаши, че ще бъде сигнализирана прокуратурата "за самоуправни действия на областния управител, на кмета на София, на районния кмет и на МВР, които със сила осигуряват изпълнението на едни абсурдни, незаконни, необосновани актове. 

Областната администрация на област София спазва всички законово предвидени процедури, поради което смятаме за крайно несъстоятелни претенциите на определени политически субекти за „скришни и подмолни действия“ и липса на експертни становища, отговаря Тодева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

01.09 2023 в 11:49

Спокойно, другарко Манолова! Никой няма да пипне МОЧА. Всичко е само театър. В Задунайская губерния нещата се решават в мАсква.

14469

1

случайно прочетох

01.09 2023 в 11:21

Ако може, по-спретнато да я изготвят тази експертиза и да разкарват МОЧА!!!
Манолова да си намери по-смислена дейност!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика