Започнаха разследване по случая с латвийката в Калугерово

OFFNews 18 ноември 2020 в 16:34 3583 1

Полицията в Пазарджик започна разследване по случая в село Калугерово, където от две седмици живее 38-годишна жена от Латвия, предаде БНР. 

Преди дни OFFNews разказа за мистична поява на латвийка, дошла в селото в началото на ноември с окърванени ръце и рани. Председателят на фондация "Арт Ангел" Илиян Кузманов обясни, че тя има само лични документи в себе си и единственото, което е споделила, е, че наскоро е приела исляма. 38-годишната Мария знае перфектно руски и английски. 

Обикаляла е различни държави, преди да дойде в България - Сърбия, Мароко, Англия и други. По думите й именно в Сърбия са й взели парите и телефона. 

В понеделник Илиян Кузманов е потърсил латвийските медии за съдействие. Оттам са потвърдили, че случаят им е известен. Жената е била обявена за издирване през 2016 година, през годините ту е изчезвала, ту са я намирали. Според семейството ѝ има психично заболяване. Близките на Мария поискали български адрес, за да изпратят лекарствата й, но не предприели действия по връщането й. 

Става ясно и че латвийката е звъняла на различни номера в Англия от телефона, даден й от "Арт Ангел". Според местните, след като разговорът приключил, тя се разплакала. Кузманов е предоставил номерата на полицията, за да се разбере с кого е разговаряла и има ли близки там. 

Кризисният център в Пещера се е съгласил да приеме Мария, която досега живееше в стая в туристическата агенция на селото. В първите дни след появяването си мистичната жена е спала на пейки на стадиона, в гората и в манастира.

От пазарджишката полицията заявиха, че документите й за самоличност са редовни, като към момента на проверката не е била обявена за издирване. Служителите на реда не могли да предприемат нищо при първото им сигнализиране, защото тя не е извършила престъпление. 

Очаква се българските власти да задвижат екстрадирането ѝ, а жената продължава да отказва контакт с местните. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews