Окървавена латвийка се появи мистериозно в Калугерово, вероятно е жертва на трафик на хора

Рени Петрова 14 ноември 2020 в 16:00 12044 0

За ранена бременна жена, която се появила мистериозно в пазарджишкото село Калугерово преди 14 дни, ни сигнализира председателят на Фондация "Арт Ангел" Илиян Кузманов. 

Пред OFFNews той разказа, че я срещнал в селото на 4 ноември. "Беше с окървавени ръце, с рани, без телефон и пари. Казва се Мария, на 37 години е и е бременна", разказва Кузманов. Тя е разказала, че има само лични документи, като всичко друго й е взето в Сърбия. Мария говори перфектно английски и руски, като по националност е латвийка. 

По думите на председателя на "Арт Ангел", преди да бъде намерена, жената спала в гората, на пейки на стадиона и в манастира. "Не иска да говори с мъже, а стане ли дума за камиони и тираджии, става агресивна и спира да говори", допълни Илиян Кузманов. В неделя с Мария е говорил психолог, според който тя няма психични проблеми, но е изживяла силен стрес. 

Бременната жена разказала, че е дошла от магистрала "Тракия", но преди това е била в Сърбия, където са й взели всичко. Опитвала се да стигне до Турция, но сега не иска да отиде там, като не обяснява защо. 

"До Калугерово има ханче, където спират камионите, предполагам, че там е станало нещо", добави Кузманов. По думите му има неофициална информация, че тя е била жертва на трафик на хора: Ако там е станало нещо, сигурно са я изхвърлили, предполага той. 

Ден след като я видял в селото, сигнализирал на полицията. Той обясни, че служители на реда са се отзовали, като с тях е бил само преводач, не е имало специалист или психолог. "Те по-скоро се интересуваха от това да не е издирвана жената", обясни председателят на "Арт Ангел". Кузманов се е свързал и с местна организация за помощ на жени с деца, но оттам са отказали да помогнат, защото тя не попада в социалните изисквания. 

С лични средства той купува топли дрехи и обувки на Мария, дава й телефон с интернет и минути, както и 250 лв. Психологът, който е говорил с нея, също е осигурен от него: "Средствата на фондацията не са от дарения. Имам бизнес в Лондон и с парите, изкарани там, влагам в "Арт Ангел. Опитвам се да направя социален бизнес, който да обхване повече хора". 

В момента Мария живее в стая в туристическата агенция на селото. "В стаята има легло, климатик и санитарен възел. Хората от Калугерово също помагат", казва още той. 

"В момента реализираме проект съвместно с Министерството на правосъдието и "Фондация Анимус", като част от него ще се опита да реши проблемите на точно такъв тип жени, след като са минали през Кризисен Център и въпреки че институциите вече не могат да им подадат ръка, те видимо имат нужда от помощ", разказа пред OFFNews Кузманов. Председателят на фондацията добави, че сега се опитват да се свържат с консулския отдел, но проблемът е, че Мария предоставя документите си само на полицията, затова и именно МВР трябва да направи връзка с консулството. 

"Те трябва да направят припознаване и ако има близки, да се свържем с тях", допълва още Кузманов. 

Сега Мария се нуждае от подслон и от специални грижи, защото не е ясно колко време ще може да остане в тази стая. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови