Владимир Чуков: Жена от ирански произход, свързана с ИД? Това е оксиморон

OFFNews 10 август 2015 в 07:53 6034 3

Владимир Чуков

Снимка в. "Новинар"

Владимир Чуков

"Става въпрос за класически случай на фалшиви документи. За това говорят няколко компонента от това, което излезе в медиите, особено по отношение на жената - французойка от ирански произход, свързана с "Ислямска държава". Това е оксиморон. Иранците са шиити, а бойците на Ислямска държава - сунити. Много трудно би могло да има доверие между сунити и шиити. Очевидно става въпрос за фалшификат."

Така арабистът Владимир Чуков коментира пред bTV информацията, появила се през уикенда, че в България са влезли двама души - мъж и жена, свързани с "Ислямска държава".

"Неправдоподобно е твърдението, че жена с ирански произход ще отиде в "Ислямска държава", коментира и Руслан Трад, председател на Форума за арабска култура.

Двамата бяха категорични, че България е по-скоро място за набиране на бойци и транзитна държава за терористите, чиято главна цел е Западна Европа. Според Чуков координацията на българските служби по отношение на мерките срещу Ислямска държава е неадекватна.

По-късно бившият вътрешен министър коментира, че двамата заподозрени за връзки с ИС, чиито лични карти бяха разпространени в медиите, "не са представители на "Ислямска държава", а криминални типове".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика