Владенията на Теодорих Велики. Откриха резиденция на 1500 години в Нове край Свищов

Красимир Крумов 26 август 2023 в 15:00 14459 0

Снимка Życie Uniwersyteckie

Екипът е разкрил една част от двореца на Теодорих Велики, останалата се намира под шосето Русе - Свищов.

Останки от резиденцията на краля на остготите Теодорих Велики отпреди 1500 години откри експедиция от учени на полския университет „Адам Мицкевич“ (УАМ в Познан по време на разкопки на в древния град Нове край Свищов, съобщи изданието на УАМ „Университетски живот“.

На 31 юли приключи 54-ият научно-изследователски сезон на Международната интердисциплинарна археологическа експедиция „Novae“ на Университета „Адам Мицкевич“ в римския легионерски лагер и ранновизантийския град Нове в България, където поляците извършват проучване вече шесто десетилетие. Разкопките започнаха на 228 юни и продължиха пет седмици под ръководството на проф. Елена Кленина от УАМ.

В досегашните проучвания от периода 2003-2011 година беше извършено цялостно изследване на историята и архитектурата на раннохристиянския епископски комплекс (4-6 век) и римската голяма легионерска баня (2 - 4 век).

В рамките на тези проучвания в квартала на градската застройка, където се намират останките от споменатите по-горе строителни комплекси на легионерския лагер и града, в резултат на проучвателните работи бяха обособени група помещения, които се отклоняваха от досегашните находки както от строителна гледна точка, така и откъм планиране.

Според учените от УАМ анализът на историческите събития и на досегашните археологически данни води до хипотезата, че тук става дума за резиденция, предназначена за високопоставена личност, вероятно за краля на остготите Теодорих Велики. Основният въпрос на тазгодишната изследователска кампания беше да се потвърди тази хипотеза чрез по-пълно откриване на останките от самата резиденция, която се намира в Нове, директно на Via Principalis, най-важната улица по оста изток-запад.

Според полските археолози, за да се осъзнае важността на откритието, трябва да се обърнем към исторически факти. Основните събития през 5-ти век са нашествията на хуните и опитът за създаване на държава със столица в Нове, предприети от остготите под водачеството на Теодорих Велики. Между 474 и 476 г. Теодорих напуска македонската съюзна държава и отива в провинция Мизия Втора, където прави втори опит да създаде държава със стратегически важния град Нове за столица.

Теодорих пристига в Нове най-рано през пролетта на 475 г. След изгонването на император Зенон от Константинопол през 476 г. Теодорих активно се включва в подпомагането му да си върне властта, за което получава титлата magister militum. Едва през 483 г. обаче Зенон подписва дългоочакваното споразумение за прехвърляне на контрола над крайбрежната Дакия и част от Мизия Втора на готите. Теодорих Велики се завръща в Нове, оставайки тук с прекъсвания до 488 г., когато започва остготския поход към Италия Италия.

През последната четвърт на 5 век Нове става столица на остготското кралство с резиденцията на Теодорих Велики. Епископът разпределил земя за построяването на резиденция на разположение на краля на готите и организирал доставки за войските му. Такива заключения могат да се направят след анализ на писмените източници, определящи отношенията между църковните власти и краля на готите.

„През втората половина на 5 век в Нове епископът играе важна роля в политиката. Не е случайно, че сградите на резиденцията на Теодорих Велики в Нове са разположени точно от северозападната страна на епископския комплекс. Съжителството на тези двама важни хора в Нове е било изключително важно както за правилното функциониране на града, така и за цялата провинция Мизия Втора“, счита проф. Елена Кленина.

„Нашето изследване тази година донесе нови, много важни изворни данни, които ни позволяват да заключим, че резиденцията е заемала площ не по-малка от 35 на 46 метра с фасада, отворена на север, към главната улица на града, Via Principalis. Трябва да се подчертае, че в момента само южната част на резиденцията е достъпна за археологически проучвания. Северната и част се намира е под асфалтовия път, свързващ Свищов с Русе. Сградите на двореца на Теодорих се намират само на седем метра западно от резиденцията на епископа и на по-малко от девет метра северно от монументалната сграда хореум. Това съседство не може да е случайно.

По време на тазгодишния изследователски сезон е открит двор с портик, облицован с каменен под, заедно с красив дървен кладенец и помощни помещения. При проучванията са открити 62 бронзови монети от края на 4-ти и 5-ти век, бронзови накити, глинени лампи и мраморни плочки с геометрична и флорална украса, които са били елементи на стенни облицовки в стаите на резиденцията. Според получените до момента изворови данни резиденцията е била разрушена през първата половина на VI век.

„Ние сме напълно наясно, че нашите открития относно резиденцията на Теодорих Велики в Нове изискват внимателни интердисциплинарни проучвания и исторически консултации, както и повторен анализ на т.нар. Готски археологически източници, открити в Нове по време на над петдесетте години полско-български археологически проучвания“, обяснява проф. Кленина, като добавя, че трябва да се извършат допълнителни археологически проучвания за пълно откриване на архитектурните останки на комплекса от помещения, наричан двореца на Теодорих Велики, заедно с най-близките им сгради - добавя ръководителката на експедицията.

Полската археологическа мисия край Свищов 

Първите организирани изследвания на Нове са започнати през 1960 година от археологическа експедиция на Варшавския университет под ръководството на проф. д-р Кажимеж Маевски. През 1970 година е организирана и започва работа в района археологическа експедиция на УАМ - Познан. В настояще време на територията на Нове изследванията се водят от Международна интердисциплинарна археологическа мисия на УАМ и Българската академия на науките (БАН). В резултат на проучванията на тази мисия са открити в частност военна болница, сграда на легионерската комендатура, бани на легионерите отпреди две хиляди години на площ от около 1 хектар, които са един от най-големите и най-добре проучени къпални на Стария свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!