Великобритания разследва българи за най-голямата измама със социални помощи - източили 54 млн. паунда

OFFNews 10 април 2024 в 11:51 6956 4

Публикацията на в. Експрес

Снимка Публикацията на в. Експрес

Задържаните българи за измамната схема с помощи

Група българи са разследвани за най-гомямата организирана измама със социални помощи във Великобритания, съобщава британският таблоид "Експрес". Твърди се, че петимата българи са източили с фалшиви документи 54 милиона паунда.

Групата е подала над 6000 фалшиви молби за помощи до "Юнивърсал кредит" - системата за плащания за хора под пенсионна възраст, които имат ниски доходи или не работят. Той включва подкрепа за разходите за жилище, деца и грижи за деца, както и финансова подкрепа за хора с увреждания, болногледачи и хора, които са твърде болни, за да работят.

Изданието публикува снимки и имена на разследваните - Гюнеш Али, Патриция Панева, Стоян Стоянов, Цвета Тодорова и Галина Николова.

В продължение на четири години и половина групата е прилагала схемата чрез три малки магазина в Ууд Грийн, Северен Лондон. Освен това те разполагали с множество фалшиви самоличности, които използвали за подаване на фалшиви молби за обезщетения.

Всяко искане за обезщетение е подавано от различен мобилен номер и е било придружено от множество съмнителни документи, включително договори за наем, фалшиви фишове за заплати и фалшиви писма от общопрактикуващи лекари, наемодатели и служители.

Ако искането е било отхвърлено, те го изпращали отново, докато не бъде прието. В някои случаи исканията са подават, като са поллзвани данните на истински хора. Тези истински лица плащали на групата, за да използва тяхната самоличност. След това групата предявявала претенции от тяхно име.

Обезщетенията са постъпвали в повече от сто банкови сметки, преди да бъдат изтеглени.

В момента се провежда операция за възстановяване на загубените пари, като се предполага, че част от тях са били вложени в български имоти, пише "Експрес".

Най-голямото досега разследване на измами с помощи в Обединеното кралство започнало, когато служителите забелязали определен модел в имената и адресите на заявителите.

След обиски на имоти на 5 май 2021 г. властите иззели повече от 900 устройства и откриха 750 000 лири в брой, скрити в куфар под легло.

След арестите активите на замесените лица са били замразени. Полицията конфискувала автомобили, включително Audi, скъпи дрехи, бижута и часовници. Служителите открили и пачки с банкноти.

Али бил освободен по време на разследването, при което той избягал в България. На 25 февруари 2023 г. обаче е екстрадиран обратно в Обединеното кралство, за да се яви пред съда.

Едно от местата, използвани за измамата, е български хранителен магазин на име Antonia Food в Ууд Грийн, Северен Лондон.

38-годишната Николова, 27-годишният Стоянов, 52-годишната Тодорова, 33-годишният Али и 26-годишната Панева са се признали за виновни за измама, както и за престъпления, свързани с пране на пари, в кралския съд в Ууд Грийн.

Те ще бъдат осъдени през май и ще бъдат изправени пред рекорден срок на лишаване от свобода, завършва "Експрес".

Бен Рийд, прокурор в Дирекцията за тежка икономическа, организирана и международна престъпност към Кралската прокуратура, казва пред в. "Сън": "Това е измама в промишлен мащаб, извършена от организирана престъпна група. Те са извършили продължителна атака срещу система, предназначена да подпомага най-уязвимите хора в нашето общество, и са я използвали като машина за пари, за да финансират собствения си луксозен начин на живот."

На рафтовете в магазина в Ууд Грийн имало храни и напитки. В задната му част обаче имало помещения с бюра и компютри, откъдето били подавани заявленията за обезщетения.

Министърът, отговарящ за борбата с измамите с обезщетения, Пол Мейнард, член на парламента, добавя: "Нашите следователи работят неуморно, за да хванат измамници с обезщетения, и този случай е в основата на плана ни да спестим 1,3 милиарда паунда от измами и грешки. В същото време нашият план за борба с измамите ще ни помогне да приложим дългосрочна стратегия за свеждане до минимум на измамите и грешките и за осигуряване на стойност и справедливост за данъкоплатците."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1700

5

Люгер Химарс

11.04 2024 в 00:48

аз познавам човек, който получава помощи по тази схема.
намесено е ДПС.
Няма да кажа повече, защото сте комунисти и с вас не трябва да се говори.

135

3

Far Rider

10.04 2024 в 13:15

Гледам новините на 4 езика на над 10 държави. Противно на мнението разпространо в Задунайская губерния никой не се интересува и не говори за нея освен в случаи като този.

345

2

Джендо Джедев

10.04 2024 в 12:14

Пак се прочухме!

400

1

демотиватор

10.04 2024 в 12:05

Имали са "специални потребности", хората, и са получили от състрадателното общество некой паунд социалки да ги удовлетворят- к'во толкова- гледайте и се учете.... (ジ)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки