Транспортният министър занесе черната кутия на хеликоптера в студиото на бТВ

Медицинският вертолет е абсолютно изправен, твърди Георги Гвоздейков

OFFNews 08 март 2024 в 09:35 5817 4

Гвоздейков

Снимка БГНЕС

Георги Гвоздейков.

Пристигналият от Италия медицински хеликоптер е абсолютно изправен, в момента се намира в процедура по издаване на летателна годност, която е част от процеса по сертификация. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в предаването „Тази сутрин“ по бТВ по повод разследване на телевизията, според което въздухоплавателното средство има редица технически проблеми.

Никой няма да допусне до полет хеликоптер, който има представените проблеми. Тези проблеми са отстранени още на място, заяви министърът и допълни, че истината е коренно различна от представеното в разследването и по темата трябва да се говори с факти.

Той обясни, че на 26-и и 27-и февруари екип от България, с инженери от „България Хели Мед Сървиз“ и хора от здравеопазването, са заминали за Италия за окончателно техническо приемане преди прелитането на хеликоптера в България. В групата са били двама подготвени експерти, пилотът Васил Вълков и главният инженер Трайчо Трайков, допълни Гвоздейков.

Министърът уточни, че екипът е забелязал нередности, които са констатирани в протокол, като на този етап хеликоптерът е още в процес на контрол и незавършено финално производство.

„Италианската страна приема този протокол, приема забележките и започва отстраняване преди полета“, каза още транспортният министър и обърна внимание, че по тази процедура се разписват най-малко осем инспектори. Как си представяте италианската въздухоплавателна администрация да издаде разрешение за полет на хеликоптер, който не е в летателна годност. Това е пълен абсурд, заяви той.

По думите му забележките са „изключително незначителни“, но представени в репортажа по този „непрофесионален начин“ на аудиторията, без необходимата компетенция, звучат „ужасяващо“.

Попитан има ли хеликоптерът „черна кутия“, министърът показа кутията в студиото.

„Ето това снощи е свалено от хеликоптера. Лично наредих на инженерния екип да свали кутията от хеликоптера, за да ви я покажа, тъй като заглавията във всички медии са, че хеликоптерът няма „черна кутия“.

„В света има трима производители, които са най-високо ниво. Единият от тях е този, който е произвел нашия хеликоптер“, коментира Гвоздейков.

Според транспортния министър най-голямата грешка е, че проектът за медицинските хеликоптери е вкаран за управление в Министерството на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

305

4

Старик

08.03 2024 в 19:48

ХеликоптерЪТ.. Тва като КорабЪТ и СамолетЪТ....

1000

3

Черния Пират

08.03 2024 в 10:04

Ако черната кутия е в студиото на бтв, значи към момента в хеликоптера няма такава :)

900

2

stix

08.03 2024 в 10:01

И как летя от Италия до София?То се вижда,че излагацията е огромна.Отвратени сме.За срама няма сапун който да го измие .На финалната права ще се окаже,че сме платили два за един полуфабрикат.

1020

1

bugomix

08.03 2024 в 09:45

Ето за това смениха директорите на новините! Това е поредния опит да извадят от под вола теле за да дискредитират управляващите, най-вече ПП-ДБ.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика