Трамваи и влакове возят по-бавно, жегата деформира релсите

OFFNews 21 юли 2023 в 09:02 907 0

Релси

Снимка Архив

Жегата деформира релсите на трамваите, скоростта им е намалена. Влаковете също возят по-бавно, в участъци с критично високи температури на релсите скоростта се ограничава между 40 и 60 км/ч. 

Предупредихме трамвайните диспечери да намалят скоростта за безопасно преминаване, коментира инж. Асен Ценков, заместник-директор на "Релсов път" към Столичен електротранспорт, по БНТ. Аварийни екипи предприемат действия за отстраняване на неизправностите.

В София в най-горещите часове част от старите трамвайни трасета се обливат с вода няколко пъти дневно.

Релсите са изработени от стомана. Стоманата е материал, който при повишаване на температурите се разширява. Стига се до деформация на релсите, каза Емил Симеонов - главен ревизор по безопасност на транспорта в НКЖИ.

Между 11.00 ч. и 19.00 ч. температурата на жп релсите се мери на всеки час през 40 - 50 километра. Процедурата отнема около 5 минути. В 12.00 часа в София е около 30 градуса. Температурата на железния път край централна гара е по-висока - 40 градуса. Когато термометърът на релсите покаже над 54 градуса скоростта на движение на влаковете в горещия участък се ограничава, обясни експертът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика