Спешната помощ се бави, а пациентите са нагрубявани в болниците

OFFNews 16 февруари 2015 в 22:28 2375 12

Спешната помощ в България се бави. Липсва уважение към пациентите в болниците, а хората с увреждания са дискриминирани.

Това сочи доклад на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Според доклада линейките често нарушават принципа за спешност и нерядко отказват такава, ако пациентът е в напреднала възраст и много увреден.

Особено в големите градове закъсненията на линейките достигат от 30 минути до няколко часа, което най-често се оправдава с липсата на достатъчно екипи, сочи докладът.

В болниците пък се наблюдава ясно, че правата на медицинския персонал надделяват над тези на пациента. Болните често са нагрубявани, погазва се личното им достойнство.

Много често се случва на пациентите да не се обяснява какви манипулации ще бъдат извършени, какви лекарства ще му бъдат дадени и т.н., става ясно от доклада на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Не са редки и случаите, в които пациентът получава увреда по време на лечението, инвалидизиране, а понякога грешките имат водят и до смърт.

От Центъра обясняват още, че масово срещан проблем е да не се уважава времето на пациента и на неговите близки. Болни чакат с часове пред лекарски кабинети, макар някои случаи да са спешни.

В доклада се отчита и липсата на направления, което прави здравната система неефективна и дава негативни прогнози за съответния пациент.

Изводът на Центъра за защита на правата в здравеопазването е, че с тези нарушения се нарушава правото на получаване на своевременна и качествена здравна услуга и защита на достойнството на пациента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!