След подигравките Столичната община маха златната арка пред Св. Александър Невски

Стартът на коледната кампания в София струва 50 000 лв. и включва концерт, сцена, осветление и декорация

OFFNews 08 декември 2023 в 16:55 18160 6

Златната арка

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Златната арка

Само няколко часа подигравки бяха нужни, за да реши Столичната община да премахне трите златни арка, инсталирани пред храма "Св. Александър Невски". 

Преди да бъде взето решението за премахване на арките, изчезна и червеният килим под тях. 

От пресцентъра на общината обясняват, че арките са част от събитието на 1 декември, когато бяха запалени коледните светлини на площада.

"Тя (арката, обединяваща три елемента - бел. ред.) е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада пред храма в пешеходен и от коледно-новогодишната кампания с мото "Светлината в нас", пишат от Столичната община, цитирани от БТА.

Оттам допълват, че концепцията е включвала цялото празнично осветяване на площада, както и серия от събития и концерти.

Дизайнът на странната инсталация, предизвикала многобройни критики в социалните мрежи, е дело на екип от градски артисти, обявени във фейсбук събитието за старт на кампанията. Първоначалният замисъл за присъствието на арката е тя да "привлече внимание и по художествен начин да подчертае новостта - пешеходната зона и осветения храм".

За поставянето ѝ са взети необходимите разрешителни и съгласувателни процедури, които регулират дейността на общината към момента.

БГНЕС/Стефан Василев - арката без червения килим

През януари общината ще организира и "отворена експертна дискусия, в която да анализира опита и обратната връзка и да направи правила за дългосрочното ползване и развитие на площада от граждани и туристи".

"Тогава ще имаме време да обсъдим и вземем предвид най-добрите практики и ще предложим промени в реда по организирането на събития, за да може София и нейните инициативи да отговарят на най-високите стандарти", пишат още оттам.

Става ясно и че стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е 50 000 лв. и включва провеждане на концерт, сцена, осветление, декорация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

6

Кирето

10.12 2023 в 00:02

Аве, къде е батко ;)
Кво не и харесвате на инсталацията. Нали Терзията е тури? :)

4642

5

ctef

08.12 2023 в 22:08

А парите ще върнат ли?

123

4

Динчев

08.12 2023 в 20:37

Малко са им подигравките!

Да чакат следващият път тоягите.

400

3

демотиватор

08.12 2023 в 20:02

Как можаха да махнат Великата Триумфална Арка Софийска- требваше барем Васко Ухото Терзийчето да мине отдолу веднъжки по килима и лика му да ни озари със светлината на БайТошовското си величие- нали го избрахме милото и да му се порадваме... (ジ)

10298

2

AntiZ

08.12 2023 в 18:06

... Златния шлем, който Бату хан слага на главата на Александър Невски в чест на приемането от него на исляма. Толкова за тоя "светия" нещастен!

10298

1

AntiZ

08.12 2023 в 18:04

Тази"златна" арка сякаш иска още веднъж дебело да подчертае връзката между нея и
 
X

Да помогнем на украинските деца!