Силен и бурен вятър в страната, засипва ни прах от Сахара

OFFNews 31 март 2022 в 06:00 1859 0

Снимка Pixabay

Предупредителен жълт код за силен вятър е обявен за утре в цялата страна от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В София, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Кърджали действа оранжев код - следващата и по-висока степен на опасност - заради бурен вятър.

Времето днес ще е топло, с максимални температури между 19 и 24 градуса. Минималните също ще са високи - 8-13 градуса. В София - от 8 до 20°.

Облачността над страната ще е разкъсана, предимно значителна. На места, главно в планинските райони, ще превали краткотраен дъжд.

Над страната ще има висока концентрация на прах от Сахара, предупреждава НИМХ. Причината е пренос на въздушни маси от югозапад, в челото на средиземноморски циклон, който ще преминава през северозападните райони от Балканския полуостров.

Над планините облачността ще е предимно значителна и на места, главно в наветрените склонове ще превали краткотраен дъжд, а по най-високите върхове - сняг. Ще духа бурен вятър. По северните подножия той ще е ураганен от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 15°, на 2000 метра - около 7°.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна. Ще духа силен юг-югозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 15°-21°, на морската вода - 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 12 мин. и залязва в 19 ч. и 50 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 38 мин.

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще бъде значително по-ниско от средното за месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews