Села са без ток часове наред в Югоизточна и Северозападна България (обновена)

Скоростта на вятър в Сливен достигна 125 км/ч

OFFNews 26 ноември 2023 в 09:20 1900 0

Паднал клон

Снимка БГНЕС/Божидар Стоилов

Паднал клон

Повече от половината села в община Сливен са без ток, а екипи на електропреносното дружество отстраняват авариите, но работата им е затруднена от силния вятър и снегонавявания.

Това съобщи Снежана Кънева, началник на отдела "Обществен ред, управление при кризи и oтбранително-мобилизационна подготовка" в община Сливен, цитирана от БТА. 

Скоростта на вятъра през нощта е била между 90 и 125 км/ч. Дъждът, примесен със сняг, е 30 л/кв м. Снежната покривка в общината надвишава пет сантиметра.

Сред селищата без ток са Злати войвода, Ичера, Чинтулово, Горно Александрово, Раково, Зайчаре, Голямо Чочовени, Божевци, Бяла, Тополчане и др. Ток няма и в сливенския квартал "Надежда".

Получени са множество сигнали за изкоренени дървета, пречупени клони, някои от които са върху автомобили, пречупени електрически стълбове, скъсани и висящи жици, паднали козирки на сгради, снегонавявания.

Получен е сигнал за закъсали автомобили по пътя над местността Селището, с. Раково, но този път не се почиства и това е обозначено, посочи Снежана Кънева. Тя подчерта, че не се почистват още пътищата Стара река - Раково и Гавраилово - Бяла и предупреди хората да не се движат по тях.

Голяма част от населените места около Враца и Мездра са без ток повече от 10 часа, предаде бТВ. 

Има редица ограничения в придвижването в областите Монтана, Враца и Видин. Времето е динамично и се променя непрекъснато. Проходът „Петрохан“ е отворен към момента, но през нощта там е паднала малка лавина.

Усложнена е зимната обстановката и в област Велико Търново. Проходът на Републиката остава затворен. Временно е ограничено преминаването на автомобили по пътя София - Варна в района на село Железарци, община Стражица. Спрени са товарните автомобили посока Русе. В почти всички общини в област Велико Търново има населени места без ток. Няма подадени сигнали за бедстващи хора.

Най-тежко е положението в общините Велико Търново и Елена, където има много населени места без електричество, екипите на енергодружеството работят, където е възможно, за отстраняване на авариите. Няма сигнали за прекъснато водоснабдяване. Никоя от десетте общини не е подала информация за бедствено положение, няма сигнали за бедстващи хора, предаде БНР.

Тази нощ министърът на отбраната е дал разрешение в помощ на екипите в региона за справяне с тежката зимна обстановка да се включи и Националният военен университет.

На места в областта снежната покривка достига 60 см, валежът продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика