Седем посланика на Швейцария ще посетят ромите в 'Столипиново'

OFFNews 13 март 2018 в 12:36 3642 1

Седем посланика на Швейцария ще посетят утре кв."Столипиново" в Пловдив, за да се запознаят на място с ромската интеграция в най-големия ромски квартал в България и Европа.

Посланиците на Швейцария в България, Албания, Косово, Сърбия, Македония и Румъния, както и швейцарският представител в борда на Ромския образователен фонд, базиран в Будапеща, са в Пловдив за четвъртата регионална среща на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС), посветена на ромската интеграция.

Събитието ще продължи до 15 март, като се очаква посланиците да посетят образователения и здравен център в кв."Столипиново, които в момента се изграждат. Те ще се срещнат с учители, родители и деца в детската градина „Лилия“ и ще споделят на семинара богатия си опит от различни страни.

За първи път България е домакин на регионална среща на ШАРС по ромската интеграция. Целта й е да бъдат обсъдени програми за ромско включване в Югоизточна Европа, както и да се направят изводи как успешно да се разработват и изпълняват проекти за социално включване с фокус върху устойчивостта и работата с държавните и местните институции.

В семинара участват експерти от централния офис на ШАРС в Берн и офисите й в балканските страни, в които се изпълняват проекти за социална интеграция. В дискусиите ще участват представители на Европейската комисия, на проекта РОМАКТ на Съвета на Европа, както и на ромски организации.

В рамките на форума ще бъде споделен българският опит в работата с институции и за постигането на устойчивост. Ще се обсъдят резултатите и предизвикателствата в социалното включване на ромите и други уязвими групи по програма Здраве и образование за всички (ЗОВ), изпълнявана в шест големи областни центрове, включително и в Пловдив. Ще присъстват представители Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването, които са партньори по Програма ЗОВ. Участие ще вземат и представители на общините Пловдив и Сливен.

Интегрирани проекти по Програма ЗОВ се изпълняват в Пловдив, Монтана, Сливен, Шумен, Русе и Бургас в периода 2013 - 2019 година. Основната цел е да подобри достъпа на роми и други уязвими групи до детски градини и начални училища и здравни услуги, както и да подобри качеството на образованието и здравеопазването. Насочена е конкретно към деца на възраст от 0-10, млади жени, майки, бременни и млади семейства в компактни градски ромски общности и райони с над 70 процента ромско население.

За сега по Програма ЗОВ 377 деца са записани на ясла, детска градина и училище, а 3970 посещават допълнителни учебни занимания. Изградени са 4 нови детски градини, а изцяло обновени са 5 ясли и детски градини, както и 2 училища.

Нопопостроени са още два здравни центъра, а ремонтираните са 8. В тях са извършени прегледи и консултации на над 4 000 млади майки, бременни жени и деца. В здравните кампании са обхванати близо 6 500 млади родители от ромски произход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

1

djasra

14.03 2018 в 08:07

Това НЕ и интеграция, а дискриминация спрямо българчетата. Колко хиляди българчета има от бедни семейства с работещи родители за по 350 лева и често не им дават заплатите, но за тях няма кой да се погрижи. Докога ще ги "интегрират", не стана ли ясно, че орките си оставата орки, още по татово време се опитваха, сега също, 40-50 години безрезултатно дундуркане, докога?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика