Румен Радев отива на разораните заради един пилон Роженски поляни: открива се съборът на народното творчество

OFFNews 13 юли 2023 в 11:57 8211 4

Багер на Роженските поляни

Снимка Архив

Багер на Роженските поляни

Президентът Румен Радев ще участва тази вечер в издигането на българското национално знаме на Роженските поляни и откриването на събора на народното творчество - съобщава днес президентският прессекретариат.

Леенето на бетон и калните коловози из Роженските поляни в Родопите с цел издигането на 111-метровия пилон там предизвикаха възмущение и полемика по въпроса що за родолюбие изразява съсипването на природата ни. Явно повлияни от критиките, част от потвърдилите първоначално участници в събитието се оттеглиха. Сред тях бе и примата Лили Иванова, която обяви, че няма да пее на Роженските поляни, "поради независещи от екипа ни и от организаторите причини". Възражения дойдоха и от "Музикаутор". Въпреки многобройните уведомления организаторът – Фондация "Наследство в бъдещето", отказва да уреди правата за музиката, която ще бъде изпълнена по време на събитието - обявиха оттам и прогнозираха, че "за пореден път в България ще бъде проведено събитие с публично използване на музикални произведения, без авторите да получат заслужено възмездяване за положения огромен труд по създаването на музика".

Съборът се провежда под патронажа на Радев, а от прессекретариата му днес определиха начинанието като "патриотично". Оттам допълват, че празничната програма започва в 18.00 часа. Президентът Румен Радев ще отправи приветствие в 20.30 часа, след което ще се състои тържественото издигане на националното знаме на Република България. Националният химн ще бъде изпълнен от Гвардейския представителен духов оркестър, Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и деца.

111-метровият пилон е в чест на 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-преображенското въстание.

Утре Румен Радев ще участва в откриването на събора "Рожен" 2023, който се провежда от 125 години. Началото на събитието ще бъде дадено със звън на родопски чанове от централната сцена, информират от президентството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Зла свекърва

14.07 2023 в 00:21

Къде беше Радев, като военен, да каже на организаторите да не изсипват българското знаме на земята в църквата, по времена освещаването му? Как е възможно толкова патриоти на едно място, а знамето да е било оставено на земята?

1730

3

Ivan

13.07 2023 в 12:38

Гвардейският представителен духов оркестър и представителният ансамбъл на Въоръжените сили плюс две-три ракети, два хеликоптера, 2-3 самолета МИГ-19 или 23 (не ги различавам!) и 2-3 корвети на вода - това е реално армията, чийто главнокомандващ е лицето румен радев. Плюс невъздържаната му любовта му към русия и лична преданост към политиката на Владимир владимирович, към момента. Не се изненадвайте от постъпките Му. Те са логично следствие от пълната му (държавническа, а за другата кака Деси да си каже) импотентност и дебилизъм. Ще вее байряка на Рожен?!?! Егати патриота!

2550

2

alfakentavur

13.07 2023 в 12:24

Ами, догодина да го бутнат и да сложат нов, който е 112 метра. И така до края на Света!

788

1

jorj

13.07 2023 в 12:20

Бойкот на този миндил национален предател, през трупа на майка си ще мине, само и само да прокара путинизма и да участва в заблудително-"патриотични" мероприятия! Марш оттук, бе фатмак мръсен, скоро ще облечеш раиран костюм!!!

 
X

Да помогнем на украинските деца!