РИОСВ-Бургас сезира прокуратурата за колектора в Синеморец

OFFNews 13 август 2021 в 18:35 2177 0

Снимка ДНСК

РИОСВ–Бургас сезира прокуратурата за продължилото с години незаконно изтичане на отпадни води край Синеморец, съобщиха от регионалната инспекция. 

Преди дни по разпореждане на Министерството на околната среда и водите е извършена проверка. Констатирани са нарушения с 8-годишна давност, за които за пръв път е сезирана Районната прокуратура в Бургас.

На 30 юли 2021 г. пък РДНСК Бургас извърши проверка по сигнал за незаконен строеж на колектора, който отвежда битовите и фекални води в залива "Свети Яни" между плажа при устието на река Велека и централен плаж "Бутамята" в Синеморец. 

Заради незакония колектор началникът на ДНСК арх. Влади Калинов издаде указания на кмета на община Царево да наложи строителна забрана на територията на селото

Установено е заустване на отпадъчни битово-фекални води чрез метален тръбопровод на около 20 метра от брега в Черно море. Водата в района на колектора е с жълто-кафяво оцветяване. Взети са три проби. За заустване без разрешително на кмета на Община Царево е изпратена покана за съставяне на акт.

При проверката е установено и че изграденият през 2001-2003 г. експериментален пречиствателен модул не функционира. Районът около него е обрасъл с растителност и няма достъп до площадката.

За преустановяване на замърсяването на Черно море трябва община Царево като собственик на канализационната система да предприеме действия за изграждане на Пречиствателна станция за отпадни води в Синеморец с осигурено дълбоководно заустване, допълват оттам. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки