Отходните води на Синеморец замърсяват морето

OFFNews 05 август 2021 в 23:41 5322 0

Снимка ДНСК - пресцентър

Отходните води на Синеморец замърсяват морето, установи проверка на Регионалната дирекция за национален строителен контрол - Бургас.

Отходната тръба на селото излива битовите и фекални води в залива „Свети Яни“, който се намира между плажа при устието на река Велека и централния плаж „Бутамята“. Така колекторът замърсява морето и нарушава неговата екосистема. 

На 12 август 2008 г. е издадена заповед от РДНСК - Бургас за забрана достъпа и ползването на въпросния колектор, която е потвърдена от Бургаския административен съд и оставена в сила с окончателно решение на Върховния административен съд.

На 16 октомври 2008 г. от ДНСК е издадена заповед за премахване на „Канализационен колектор от съществуващата ревизионна шахта на главен канализационен колектор до Черно море“. Причината е, че строежът е без необходимите за целта строителни книжа - според разпоредбите на ЗУТ.

Днес от РДНСК - Бургас съобщиха, че "предвид бездействието на община Царево, е образувано административно наказателно производство срещу възложителя - кмета на Царево".

ДНСК е препратила сигнала по компетентност до МОСВ и РИОСВ Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови