Работата по фонда за финансиране на гражданския сектор спря при кабинета Денков, алармират НПО

Мая Младенова 20 октомври 2023 в 12:57 887 0

СРГО

Снимка Фейсбук страница на СРГО

СРГО

Работата на Съвета за развитие на гражданското общество (СРГО) спря в ключов момент след избора на кабинета Денков, алармират членуващи в съвета неправителствени организации.

Те изпратиха отворено писмо до премиера и до вицепремиера Мария Габриел, която би следвало да свиква регулярно съвета, и настояха дейността му да бъде възстановена.

Последното заседание на съвета е било на 29 май 2023 г. 

"Част от членовете на Съвета, обединени в работна група, съвместно с администрацията на Министерския съвет, повече от година работим активно за финализиране на механизъм за финансиране по ЗЮЛНЦ (Закона за юридическите лица с нестопанска цел). Процесът обаче е затруднен от смените на правителствата, липсата на координация между администрацията на МС и отделни министерства. За съжаление, в най-важния момент е блокиран изцяло, след избора на правителството на академик Денков", посочват на страницата си от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ), която е член на съвета.

Самият механизъм, който следва да бъде изработен, има за цел разпределяне на 1 милион лева финансов ресурс годишно в полза на гражданския сектор.

Съветът се свиква от ресорен вицепремиер във всяко правителство. Настоящият кабинет е първият само с един заместник министър-председател, Мария Габриел, което би могло да е причина за забавянето, коментират от сектора.

"Гражданските организации така и не бяха поставени като приоритет и макар в последните 3 години много от тях да са на първа линия в кризисни ситуации, фондът за подкрепа не може да започне да работи", пишат от ФРГИ в позиция към писмото. То е подписано от всички членове на СРГО и настоява за незабавни мерки от страна на изпълнителната власт за ефективно организиране на дейността на СРГО съгласно правилника за неговото функциониране.

НПО алармират, че нямат работеща връзка с изпълнителната власт

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика