Процедурата по избор на съдебен инспектор е прекратена

Елица Мартинова 29 януари 2014 в 10:20 2359 1

Висш съдебен съвет
Висш съдебен съвет

Със 156 гласа "за", без "против" и "въздържал се"Народното събрание гласува да отмени процедурата по избор на главен съдебен инспектор към Висшия съдебен съвет.

До момента единствената кандидатура бе на съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева. Номинацията й бе издигната от левицата.
Вчера обаче процедурата претърпя неочакван обрат, след като зам.-председателят на парламента Мая Манолова обяви, че оттегля предложението си за Тенева. Тя се аргументира с това, че в обществото се е създало усещане за предрешен избор. В допълнение към причините тя посочи краткия срок за внасяне на кандидатури и обществените обвинения, че процедурата не е прозрачна.

Новата процедура по избор на главен съдебен инспектор най-вероятно ще бъде открита още днес на заседанието на правната комисия в парламента.
В пленарна зала, по адрес на спорната кандидатура на Веселина Тенева, Манолова изрази недоумение към това как "един човек с биография, високо квалифициран съдия с доказан опит" може да бъде "оплют по този начин". Според червеното острие в кампанията срещу Тенева са се включили различни интереси.

"Оттук нататък наистина ще има проблем с номинациите за това кой би се подложил на подобно жестоко състезание, независимо от професионалните си качества", предрече Манолова.

Дебати

В пленарна зала бяха разгледани две предложения - за прекратяване на процедурата (на Мая Манолова и Четин Казак от ДПС) и за удължаване срока на процедурата (на Цецка Цачева и депутати на ГЕРБ).

След заявката на управляващите да се откажат напълно от процедурата ГЕРБ оттегли предложението си и то не бе предложено за гласуване. Зам.-председателят на парламентарната група Цецка Цачева обаче се възползва от случая, за да изтъкне заслугите на ГЕРБ за отмяната на спорния избор.

"Има актове, които, ако мнозинството не допусне навреме за обсъждане и гласуване, животът прави така, че те изиграват своята роля, макар необсъждани и своевременно гласувани. Днес ни се предлага да разгледаме нашия проект за удължаване на срока и предложение за прекратяване на цялата процедура. Нашият проект за решение се поглъща от прекратяване на процедурата, но това се случва поради мотивите и аргументите в нашия проект за решение", посочи Цачева.

Четин Казак от ДПС призова ГЕРБ да спрат с обвиненията за несвършена работа и им напомни, че те са имали възможност да проведат процедурата през януари 2013 г., когато е изтекъл мандатът на предишния главен инспектор.

"Искам да напомня факта, че Инспекторатът към ВСС няма свой ръководител от януари 2013 г., когато изтече мандатът на тогавашния председател Анна Караиванова. Повече от година този орган реално е без легитимен ръководител и положението е още по-нетърпимо поради факта, че наскоро и ВАС в тричленен състав установи, че при условията на изтекъл мандат главният съдебен инспектор няма представителна власт и не може да подписва и представлява от името на Инспектората неговите решения или становища. Това означава, че работата на този орган е блокиран тотално", каза Четин Казак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews