Прокуратурата разследва кмета на Петрич за обществени поръчки

OFFNews 18 май 2015 в 13:39 2639 0

Прокуратурата разследва кмета на Петрич за обществени поръчки

Окръжната прокуратура в Благоевград е започнала разследване за злоупотреби в община Петрич. След репортаж на Нова държавното обвинение се самосезирало, като днес е разпоредена проверка. 

Предстои да бъдат изискани всички документи, които се отнасят до възлагането и изпълнението на обществените поръчки в общината. Предстоят разпити на кмета Вельо Илиев, неговия заместник, както и на длъжностни лица от общинската администрация.

Близо 1 000 души се събраха тази сутрин на протест пред сградата на общината, които поискаха оставката на цялото ръководство, начело с кмета, зам.-кмета, главния архитект и всички съпътстващи началници на общинските отдели. Сред инициаторите на протеста е сдружението на строителите в града. Председателят на сдружението обясни, че от години местните строителни фирми "водят битки" за печеленето на обществени поръчки, но години наред нямали нито един ангажимент. "Търговете приключват с един и същ резултат, винаги с избор на точно определена фирма”, коментира Руси Бахтарлиев, цитиран от "Фокус".

След като днес палиха чучела на кмета и заместника му, утре протестиращите имат намерение да блокират главния път Е-79 с искане за оставката на кмета.

Протестът беше организиран след разследване на Нова, което беше показано в неделя. От него става ясно, че баничарница и фризьорски салон са спечелили обществена поръчка да изграждат канализация и да ремонтират детски градини и площадки. Самите те обаче не знаят, че са използвани техните данни по фактура.

Една от фирмите е получила поръчка за изграждане на канализация за 5 милиона лева, защото е посочила абсурдните 200 години гаранция.

„Не отричам шуробаджанащината при печеленето на обществени поръчки в Петрич. Тази баничарница и автосервиз са работили през 2007 година. Когато част от тези хора ми поискаха справка за последните седем години как е работено, аз им дадох справката и от всички фирми, които са над 50, изкараха само две - три. Тези ремонти са в село Коларово – става въпрос за водопровод за 3000 лева и канализация за 8000 лева. Показахме му актовете, които са подписани от главния инженер на Общината и от кмета на селото. Там поръчката е направена от кмета на селото. А парите са платени по банков път, а не на ръка”, оправда се кметът на Петрич Вельо Илиев.

В края на март кметът Илиев беше подкрепен от Реформаторския блок за предстоящите местни избори и беше определен от депутата от ДСБ Атанас Атанасов като "синя легенда".  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки