Премиерът: Прокурорите и съдиите да престанат да си затварят очите пред насилието

OFFNews 30 юли 2023 в 19:59 3897 0

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Акад. Николай Денков, министър-председател

Прокурорите и съдиите трябва да престанат да си затварят очите пред проявите на насилие. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков в ефира на bTV по повод насилието над 18-годишното момиче от Стара Загора.

Всеки от нас трябва да си даде сметка каква е ролята му, за да се случи нещо такова, посочи премиерът. Това е отвратително престъпление, за съжаление не е първото и с тъга се притеснявам, че няма и да е последното, добави Денков. Той каза, че от една страна са полиците. Всеки от нас трябва да знае, че насилието, речта на омразата трябва да изчезнат в дискусията между нас. За съжаление през последните месеци тази риторика се засили, а тя трябва да изчезне, заяви министър-председателят. От друга страна МВР трябва максимално бързо да реагира, да подготви материалите и да ги предаде на прокуратурата, за което вече е говорил с министъра на вътрешните работи.

Денков припомни, че в петък беше променен Наказателният кодекс, бяха увеличени някои наказания. Причината затова беше да има по-голяма строгост. Не може да шофираш пиян, дрогиран, да убиеш човек и след това да минеш с условна присъда. Това е абсолютно неприемливо, по същия начин, както този садизъм, трябва веднага да бъде санкциониран, коментира министър-председателят. Не може да кажете, че жертва на едно такова престъпление трябва сама да се бори с насилника, вместо правосъдната система да застане на страната на жертвата, посочи Денков. Той каза, че законите трябва да бъдат прецизирани, но ролята трябва да си поемат и другите участници в процеса, защото колкото и строг да е законът, ако след това прокурорите, съдиите толерират този тип насилие, няма да се промени много.

Според премиера е изключително важно, когато има престъпление, нарушение, да има максимално бърза реакция, така че извършителят да бъде наказан. Това, което виждаме днес, е резултат от тези много години, в които или нямаше наказание или то идва след пет или 10 години, когато всичко се е размило и в много случаи се получава условна присъда, коментира Николай Денков. Той смята, че системата трябва отново да започне да работи, така че всеки да знае, че ако направи нещо нередно, ще получи наказание.

Другото, което минава през семейно възпитание, през образование, е добротата, заяви премиерът. Според него дали човек е добър или не, зависи от това, какво е преживял в детството си. Затова трябва отново да се върнем към усещането, че семейството е важно и също така образованието и възпитанието са двете страни на една и съща монета, каза още министър-председателят Николай Денков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика