Празнична миграция по повод 8 декември, препълнени курорти и честитки от управляващите

Освен празник на студентите днес е и патронен празник на Софийски университет "Св. Климент Охридски"

OFFNews 08 декември 2023 в 13:02 1145 1

Аулата на Софийски университет

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Аулата на Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Днес празнуваме студентския празник 8 декември. По повод очаквания трафик на пътуващи за празника пътна полиция затяга мерките за контрол по пътя.

Екипи на вътрешното министерство, НАП и изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" следят за извършването на нерегламентирани превози на пътници и товари, съобщиха от МВР.

В курортите, които по това време на година по традиция са препълнени, са предвидени допълнителни дежурства в полицейските управления.

Днешната дата освен това е и патронен празник н аСофийски университет "Св. Климент Охридски"- най-старото висше учебно заведение в България.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков отправи поздравления към празнуващите днес:

"Днешният ден е празник на младостта, стремежа към знание, просперитет и бъдеще. Съвременното образование и днешните технологии дават огромни възможности и премахват всякакви граници и бариери. Вие имате шанса да добивате знания от всички сфери на познанието, да пътувате, да се запознавате с опита на успелите.

Вашата висока академична подготовка ще допринесе за развитието на държавата, за просперитета на света и за личното Ви благоденствие и щастие. Все пак се надявам да използвате своя потенциал в нашата страна, защото тя се нуждае от модерно образовани специалисти като Вас. Уверен съм, че с образованието, което получавате тук в България, можете да направите страната ни такава, каквато я виждате в мечтите си.

Колкото и важни да са успехите и целите за бъдещето, не забравяйте и, че днес е най-хубавото време от вашия живот. Време, в което да мечтаете, да се влюбвате, да градите собствените си ценности и да добивате гражданско съзнание и позиции по всички въпроси на обществения живот.Сега е времето да научите и урока за това, че трудностите и предизвикателствата раждат уменията и силата да се справите с тях - и сега, и в бъдеще.

На преподавателите във висшите училища пожелавам да са все така всеотдайни и да бъдат високоотговорни към своите студенти. Зная колко много правите във всеки един ден и го оценявам високо! Рейтинговата система на висшите училища в Република България, която излезе преди дни, показа колко много е постигнато през последните години във висшите училища на страната ни! Това са постижения, с които всички ние трябва да се гордеем!

Сигурен съм, че заедно ще постигаме още много и ще доказваме, че знанието е най-важната предпоставка за успеха. Честит празник!"

Президентът Румен Радев също честити на празнуващите в публикация на официалния си профил във Фейсбук. Ето какво написа той:

"Скъпи студенти и университетски преподаватели,
Празничният 8 декември е повод вашите постижения през годината да бъдат заслужено отпразнувани, но и всички ние да си припомним, че на знанието, на което сте се посветили, принадлежи бъдещето. Затова от успеха на вашата отговорна мисия зависи България неотклонно да поеме по пътя на просветата, прогреса и будната гражданска съвест.
Днес, когато за младите хора у нас се цитират негативни статистики, не трябва да забравяме, че българските студенти са доказали, че имат потенциала, енергията, ума и таланта да променят България към добро.
Пожелавам ви да бъдете будни, непримирими и отговорни към бъдещето на България.
Честит празник!"

От Студентски клуб на политолога в СУ също честитиха празника: "Честит 8-ми декември на всички колеги студенти! От Управителния съвет на Студентски клуб на политолога ви пожелаваме весело прекарване на днешния студентски празник! Нека всяка крачка напред ви носи много успехи, а късметът да идва при вас винаги навреме!".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!