Поколението Z за интимността и любовта

Радослав Чичев 27 юли 2023 в 14:43 1209 1

Снимка pixabay

Как младите хора говорят и преживяват любовните си взаимоотношения и интимните си връзки? В този епизод от поредицата „Поколението Z“ се питаме с какво младите се различават от предишните поколения. Каква е промяната, свързана с дигиталните и икономически реалности? Желаят ли да се женят или предпочитат отворени връзки? Какво е противоречието между култура и общество? Каква е промяната на ролите между мъжете и жените в интимните им отношенията?

На тези и на други въпроси се опитваме да си отговорим заедно с нашите събеседници: Гергана Ненова, доктор по социология и преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, и Илияна Василева, студент по социология. Те са част от изследователския екипа по проекта „Култури, практики и рискове на интимността на младите хора в България”.

Ето какво споделя студентката по социология Илияна Василева: „Като цяло вече сексуалността не се мисли за нещо толкова очевидно. Има я тази идея за сексуалността, като нещо флуидно, има повече отвореност към идеята за експериментиране дори или за приемането на такъв тип връзки. Приятелският кръг е това, което най-много подтиква хората да бъдат свободни в това отношение, примерно да заявят сексуалната си ориентация и да говорят за такъв вид връзки“.

Д-р Гергана Ненова допълва: „Аз мисля, че има тенденция за промяна по отношение на ролите на мъжете и на жените в отношенията. Както в интимните отношения, така и в семейството. От гледна точка на този културен идеал, който вече навлиза сред младите хора, за емоционална близост, за интензивна комуникация на равни начала. Този нов идеал за взаимоотношения, вече налага нов тип изисквания към поведението на мъжете и на жените“.

Подкастите от поредицата "Generation Z/Поколение Z" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

27.07 2023 в 15:08

има си причина еволюционно да има тестостерон и тела, в повечето случаи наричани мъже

този хормон и системите реагиращи на него постигат по-добри резултати в редица области от живота, в сравнение с естрогенно доминираните тела

същото може да се каже за естрогенно преобладаващите тела, които наричаме жени - по-добри са в други неща

няма как да се пребориш с това, за момента, без хормонна терапия

Туй че някакви какички искат равенство насила, си е всъщност дискриминация над натуралните възможности.

Комунистическите им пасивно-агресивни тактики са много криви и изкривяват реалността. Произвеждат нова, която ще вкара обществото в ниска продуктивност и култ към полит корктния мързел.
 
X

Да помогнем на украинските деца!