Панагюрското златно съкровище се завръща в родния си град

Диана Варникова 23 август 2022 в 11:58 1815 0

Панагюрското златно съкровище

Снимка Архив

Панагюрското златно съкровище се завръща в родния си град

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща в родното Панагюрище на 1 септември. 

Това става по силата на договор отпреди години, подписан между местната община, Министерство на културата и дружеството-меценат, осигурило средства за изработката на две реплики на шедьовъра чрез тогавашния изпълнителен директор на „Асарел Медет“ АД инж.проф.д-р Лъчезар Цоцорков, вече покойник. Тракийското съкровище ще бъде експонирано в специално изградената за целта и официално открита през 2012 година зала трезор в Историческия музей в града.

Тази година се навършват 10 години от откриването на залата, която е дарение от „Асарел-Медет“ АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата. По този повод до 17 октомври жители и гости на града ще могат да се насладят на деветте уникални златни съда и съпътстващата ги фотодокументална изложба „10 години Зала трезор на Панагюрското златно съкровище“.

За 10 години над 920 хиляди туристи от страната и чужбина са посетили залата трезор с Панагюрското златно съкровище, за да се докоснат до неговото изящество именно в Панагюрище - градът, който съчетава богато културно-историческо наследство и модерна, съвременна визия.

Уникалните 9 златни съда са открити при изкопни работи за тухларна от братя Бейкови на 8 декември 1949 г. Съкровището се датира в края на ІV в. пр. Хр., когато Александър ІІІ Велики осъществява обединението на Европейския Югоизток с Египет и създава условия за новата епоха на политически, икономически и културен синкретизъм, в който участва и Тракия. Златните съдове са изработени в края на IV или началото на III в. пр. Хр., и са с общо тегло от 6 кг. Шедьовърът о представлява сервиз, състоящ се от 9 съда – фиала, амфора и ритони, по външните стени, на които са изобразени сцени от трако – гръцкия пантеон. Смята се, че предметите са използвани за религиозни церемонии от древните траки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика