Отиде си обичаната българска актриса Гинка Станчева

OFFNews 04 февруари 2023 в 20:31 5643 2

Гинка Станчева

Снимка Съюз на артистите в България

Гинка Станчева

На 4 февруари 2023 г. почина обичаната българска актриса Гинка Станчева. Печалната новина съобщи Съюзът на артистите в България.

"Една от най-обаятелните актриси от българската сцена и кино ни напусна на 90 годишна възраст. Сърцата ни са разбити!", написаха от съсловната организация на актьорите.

Родена на 15 юни 1932 г. в София, Гинка Станчева е талант, оставил трайна следа в света на българския театър и филм. Започва кариерата си през 1955 г., завършва ВИТИЗ и започва работа в Благоевградския драматичен театър. Тя продължава да работи в няколко други театъра, включително Националния младежки театър, частния театър "Барбуков", Театър 199 и др. С таланта и трудолюбието си тя бързо печели популярност и се снима в 19 филма, сред които са любимите на българската публика "Земя", "Любимец 13", "Специалист по всичко", "Нощем с белите коне", „Семейство Калинкови“.

Цвета в "Земя" на Захари Жандов, 1956

Освен актьорска кариера, Гинка Станчева се изявява в дублажа, като през 80-те години участва в дублажите на Българската телевизия (Първа програма), дублирайки популярни испански и американски сериали, в частност детско-юношеския сериал „Синьо лято“. Получава признание за заслугите си към българската култура като през 2002 година е наградена с орден „Стара планина“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!