Остава горещо днес. Захлаждане, бури и градушки в средата на седмицата

OFFNews 05 юли 2022 в 06:03 1596 1

Деца играят във фонтана на парк

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Деца играят във фонтана на парк "Възраждане".

Днес времето остава горещо и с температури до 36 градуса, в София - 31. Ще бъде предимно слънчево. Следобед над Западна България ще се развива купеста облачност и на места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, прогнозира НИМХ. Вятърът ще е слаб, в източните райони от страната до умерен от изток-югоизток.

Над планините ще е предимно слънчево, но около и след обяд ще започне да се развива купеста облачност и на места в масивите от западната половина от страната ще превали и прегърми. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, който до вечерта по най-високите части на Рила и Пирин ще се ориентира от север-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 26°, на 2000 метра - около 18°.

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен изток-югоизточен вятър. Максималните температури ще са 27°-29°. Температурата на морската вода е 24°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Слънцето в София изгрява в 5 ч. и 55 мин. и залязва в 21 ч. и 6 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 10 мин. Луната в София залязва в 0 ч. и 28 мин. и изгрява в 11 ч. и 49 мин.

В средата на седмицата, под влияние на приближаващ от северозапад студен фронт, на много места в Западна България през нощта срещу четвъртък и в четвъртък ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. Фронтът ще преминава и в Централна и Североизточна България. Повишава се вероятността за локални значителни количества валеж.

В сряда температурите на изток ще са все още високи, но от запад със северозападен вятър ще започне захлаждане, което ще продължи и през следващите дни до края на седмицата.

В петък и събота са възможни значителни количества дъжд. В следобедните часове и до полунощ на места, повече в южните и източните райони ще има и гръмотевична дейност.

Вятърът често ще е от северозапад, а температурите, главно в Западна България, ще са по-ниски от климатичните норми; на изток, където ще има и слънчеви часове, ще достигат до около 30°.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2910

1

ivenco

05.07 2022 в 07:46

Ако искате почивка на море в село с 4 постоянни жители на 5 км от безкрайни плажове без концесионери, погледнете на rosla eu
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews