Още по-строг режим на водата в Ловеч

OFFNews 18 октомври 2023 в 12:22 702 0

Старата градска баня „Дели Хамам“

Снимка Община Ловеч

Старата градска баня „Дели Хамам“, Ловеч

Трета промяна на режима на водата в Ловеч за последните две седмици. Днес водоподаването ще бъде спирано и през деня от 12:00 до 16:00 часа, освен както досега - през нощта от 23:00 ч. до 6:00 ч., предава БТА. Това е още по-строг режим на водата заради продължаващото засушаване и значително намалелия дебит на основния водоизточник, който захранва града - водоснабдителната група „Черни Осъм“, съобщава директорът на „ВиК“ АД – Ловеч, Данаил Събевски.

„Вече почти четири месеца не е валяло. Дебитът на водоснабдителната група „Черни Осъм“ е паднал до 250 литра в секунда, което не се е случвало от 2000 г. Обикновено е около 800 литра в секунда, за да нямат проблеми в Ловеч и Плевен с водоснабдяването. Режимът започва, когато падне под 340 литра в секунда. Ако до месец не завали, се очаква още по-тежък воден режим“, обясни Събевски.

Според него причина за недостига на питейна вода е и остарялата водопроводна мрежа в част от Ловеч, особено в индустриалната зона.

„Заради амортизираната мрежа загубите на вода в града са около 50 процента, а за предприятията са около 55 на сто“, добави директорът на водоснабдителното дружество.

Ремонти и подмяна на водопроводната мрежа се извършват със собствени средства на водоснабдителното дружество, а те са недостатъчни. Ловешка област не е с консолидиран ВиК оператор и това я лишава от европейски средства за ВиК проекти.

Събевски съобщава още, че има уверението от председателя на регионалната комисия в парламента Николай Нанков, че за догодина ще има възможност да бъдат отпуснати един милиард лева за реконструкция на водопроводи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика