Осъдените за радикален ислям имами и ходжи обжалват присъдите си

OFFNews 07 април 2015 в 07:41 2779 1

Осъдените за радикален ислям имами и ходжи обжалват присъдите си

Пловдивският апелативен съд ще гледа днес жалбите на 13-те имами и ходжи, които бяха осъдени за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация, съобщава БНТ.

На предишната инстанция Ахмед Муса беше осъден на една година лишаване от свобода. Районният мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих и имамът от Сърница Саид Мутлу получиха условни присъди, а останалите десет обвиняеми – глоби от 2000 до 3000 лева.

В жалбите си осъдените на първа инстанция молят за оправдателни присъди. Прокуратурата настоява за увеличаване на наложените глоби до максималния размер. През януари апелативният съд в Пловдив на закрито заседание отхвърли исканията на адвокатите за съдебни поръчки, преразпити на свидетели и допускане на нови. Магистратите назначиха нова експертиза на иззетите религиозни книги и брошури с религиозно съдържание.

Като вещо лице е привлечен професор Йордан Пеев от Софийския университет. Той трябва да уточни вида на литературата, дали тя може да се свърже с определена религия и да преведе на ново оспорени от защитата на подсъдимите текстове. Делото е насрочено за днес и утре.

Междувременно единственият с ефективна присъда по делото Ахмед Муса и нови негови последователи бяха арестувани от ДАНС при две операции в ромските махали на Пазарджик, Пловдив и Асеновград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!