Офшорка овладя Полиграфическия комбинат

ОFFNews 03 октомври 2014 в 12:16 5849 3

Полиграфически комбинат
Полиграфически комбинат

Регистрирана в Лихтенщайн офшорка купи Полиграфическия комбинат.

Истинският собственик не е ясен. Сделката е изповядана пред нотариус на 1 септември, пише новинарският сайт "Клуб З", който разполага с копие на нотариалния акт за покупко-продажбата.

В Полиграфическия комбинат от десетилетия се печатат редица печатни издания. Там са и редакциите на едни от най-големите вестници като "Труд" и "24 часа". Както OFFNews вече съобщи, заради продажбата вестниците напускат сградата съвсем скоро.

Новият собственик на Полиграфическия комбинат и печатницата е наскоро регистрираната фирма "Карано пропъртис - България". Досега двама имота бяха в активите на "Вестникарска група България" и "Медийна група България Холдинг", управлявани от Венелина Гочева, която е и техен мажоритарен собственик чрез фирмата си "Про Нюз България". 

Цената за Полиграфическия е 10 583 341,23 евро (20 699 216,28 лв.). Печатницата е продадена за 4 416 658,77 евро - 8 638 233,72 лева. Общата стойност на сделката е 15 млн. евро. От тях купувачът плаща 7 млн. евро със собствени средства, а 8 млн. евро са отпуснати от Търговска банка Д, посочва още "Клуб З".

Продавачите се задължават да освободят заеманите от тях помещения в срок до 10 декември, предвиждат условията, вписани в нотариалния акт, с копие от което Клуб Z разполага. В момента в тях са разположени редакциите на ежедневниците "Труд", "24 часа", "България днес" и други печатни издания.

Според Търговския регистър "Карано Пропъртис България" е учредена на 12 май 2014 г. Неин собственик е регистрираната във Вадуц, Лихтенщайн, компания Carano Establishment. Капиталът на българското дружество ѝ е 1000 лева.

Управител на "Карано Пропъртис България" е Виктор Веселинов, който няма участие в други фирми. В същото време фирмата-майка от Лихтенщайн е създадена на 1 април 2014 г. За нейни директори са посочени Андреас Игнац Шурти и Урс Даниел Ханзелман. В случая Виктор Веселинов е техен пълномощник. Капиталът ѝ е 30 000 швейцарски франка. Няма публични данни за крайните й собственици.

През август разследване на "Протестна мрежа" показа, че "Про нюз България" на Венелина Гочева има голям необслужван кредит от КТБ, получен чрез една от т.нар. "кухи фирми" на банката. В случая кредитът е взет чрез "Сайга консулт” ЕООД, собственост на Иво Георгиев Манчев, който присъства в управлението и на други фирми, регистрирани в бизнес сградата на "Цар Борис III" 159, където са “Бромак”, TV7 и множество свързани дружества с КТБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews