Ново застрояване в старозагорски парк по схемата 'Бедечка'

ОFFNews 08 април 2019 в 12:53 4805 0

Групата за запазване на парк „Бедечка“ в Стара Загора алармира, че започва строителство в друг парк в града - „Бранителите на Стара Загора”. С Общия устройствен план са застрашени 40 декара, предвидени за застрояване, и още близо 100 декара, възстановени на граждани от общината като имоти в периферията, на чиито терени ще може да се строи.

Застрашени са озеленени райони и важни подстъпи към парка, предупреждават от гражданското обединение в Стара Загора. 

Отново става дума за имоти, които са странно възстановени в паркова територия. Но вместо да бъдат евтино отчуждени в годините, както определя законът, общината ги мести в периферията на парка и се разрешава строителство. 

Стрелките на снимката показват как петната за застрояване се опитват постепенно и незабелязано да отнемат ивица от парка, противно на чл. 62а от ЗУТ. Червените стрелки показват петната за застрояване според общия устройствен план, а жълтата – приблизителното място, на което сега започва строителството.

Планът за застрояване видимо е в разрез с общия устройствен план на града. Стрелката на изображението показва приблизително къде се строи сега, както и разминаването между подробния план – с пунктир, и общия план – с цветно петно ляво от него.

От гражданското обединение в Стара Загора подчертават, че планът за застрояване не е бил оповестен по правилния начин в „Държавен вестник“ и не е проведено обществено обсъждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки