На музей през лятото. Кои са най-добрите музеи

OFFNews 20 юни 2023 в 09:49 458 0

сол

Снимка unsplash.com

Музеи на морето

Музеи на морето 

Почивките през лятото рядко се свързват с посещение на исторически забележителности, защото в повечето случаи се фокусираме върху плажовете, водните атракциони и пропускаме, че и черноморските курорти могат да ни предложат образователни развлечения, съхраняващи в себе си духа на историята и познанието. Българското черноморие привлича туристи от цял свят както с лазурните си брегове и златистите плажове, така и с богатото културно-историческо наследство, което притежаваме.

Топ музеи, които си струва да посетите

Едни от най-познатите и предпочитани български градове и курорти, разположени на Черно море – Созопол, Поморие, Царево, Бургас и Несебър, предлагат на своите посетители възможността да съчетаят лятната почивка с посещение на исторически и природни музеи, които успешно разнообразяват дните по време на почивка и едновременно с това обогатяват културните, историческите и природните ни познания за България.

Археологически музей - Несебър

Разказващ историята на стария град Месемврия, археологическият музей в курортния град Несебър е създаден в далечната 1956 година. Към днешна дата, той се помещава в нова сграда, построена специално за него през 1994 година. В него посетителите могат да се насладят на експозицията „Несебър през вековете“, която чрез многобройни паметници на културата представя историята на древния град Месемврия и средновековния град Несебър. Музеят е вписан в Списъка на паметниците на световното културно наследство. Разделен е на 3 зали и една иконна зала:

  • Първа зала: „Месамбрия и траките“
  • Втора зала: „Понтийският полис Месамбрия“
  • Трета зала: „Месемврия в пределите на Рим, Византия и България“
    Иконна зала

Археологически музей Созопол

Археологически музей Созопол разполага с експозиция, включваща над хиляда експоната, които представят богатото културно-историческо наследство на Созопол – хилядолетен град с неповторима история. Посетителите могат да се любуват на антични и средновековни амфори, каменни котви, древногръцки вази и много други уникални експонати. В музея е представена и историята на древна Аполония – градска кулутра, погребални обичаи и типичната за епохата рисувана керамика. Музеят в град Созопол е включен в списъка на „100-те национални туристически обекта на България”.

Природонаучен музей Бургас

Единствен по рода си в района на Южното черноморие, Природонаучният музей в град Бургас представя съвременното природно разнообразие на Югоизточна България. Експозицията включва богати колекции, част от които „Магичният свят на камъка“, „Флора и фауна на планината Странджа“ и „Птичи ресурси на бургаските влажни зони“. Той е чудесна дестинация както за възрастни, така и за деца, защото повишава екологичното възпитание и едновременно с това допринася за опазването на околната среда и биологичните видове на България. Природонаучният музей в Бургас разполага с орнитологична, петрографска и минераложка колекция, както и уникална по рода си колекция от фосили.

Музей на солта в Поморие

Неповторима дестинация, която си струва да бъде посетена на всяка цена! Музеят на солта в черноморския град Поморие е сред стоте национални туристически обекта в България и е сравнително млад – открит през 2002 година. Състои се от 20 декара солници, разположени на брега на Поморийското езеро, където посетителите могат да станат свидетели на всички етапи от процеса по добиване на сол по древна анхиалска технология, която се прилага и до днес. Музеят разполага и с експозиционна зала, в която е съхранена историята на производството и продажба на сол през периода 15-19 в. Насладете се на страхотни видеофилми, свързани със солта, както и на уникалните прелетни птици, които гнездят на изкуствените острови в езерото.

Общински исторически музей Царево

Общински исторически музей Царево е един от най-новите и модерни музеи, който запознава посетителите си с културно-историческото наследство на крайморска Странджа. Експозициите са разположени на три етажа и са разделени в три отделни зали: „Археология“, „Етнография“ и „Галерия“, а посетителите могат да разгледат уникални археологически артефакти и експонати, свързани с обредите и традициите на местното население. Музеят допринася успешно за културното и историческото възпитание на децата и обогатява знанията на възрастните. В Общински исторически музей – Царево посетителите могат да се насладят на златно съкровище, монетно сребърно съкровище, както и на голям брой монети, принадлежащи на загадъчния тракийски цар Мостис.

Как да намерите други културни развлечения на морето?

Във всички културно-исторически дестинации, разположени на българското черноморие могат да Ви съдействат и за допълнителни чудесни места, които да посетите по време на престоя си там – изумителни гледки, далеч от плажната шумотевица, подходящи места за пикник или различни видове разходки – сред природата или с лодка, посещение на неповторими малки и големи ботанически градини!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки