Министри, кметове и областни с право да решават за предупреждение чрез BG-ALERT

OFFNews 06 ноември 2023 в 13:47 801 0

Джартов

Снимка БГНЕС

Александър Джартов

Правомощията да вземат решение за предупреждение на гражданите чрез системата BG-ALERT ще имат министрите, областните управители, кметовете на общини и населени места и кметските наместници.

Това обяви шефът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов при представянето на подробности за началото на планираните регионални и национален тест на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението.

Джартов добави, че решението за предупреждение е последната стъпка, преди това предварително се наблюдават определени процеси и явления и по наличните данни следва представителите на институциите да вземат такова решение. В съобщението за предупреждение, което ще получават гражданите, ще има линк, който насочва към сайта на BG-ALERT, а там ще има допълнително информация.

Системата BG-ALERT допълва националната система за ранно предупреждение и оповестяване, обясни Джартов, цитиран от БТА.

Той припомни, че утре започват тестовете на BG-ALERT в различни области на страната. На 29 ноември ще има национален тест. Това ще се случва в диапазона между 12:00 и 12:30 ч., като единствено потребители с мобилни устройства, които поддържат технологията Cell Broadcast, ще получат известия. Tеството съобщение ще бъде придружено със звуков сигнал и ще може да бъде спряно от потребителя след получаване. Съобщението ще бъде получено на мобилните устройства без значение в какъв режим са и на кой мобилен оператор, обясни главен комисар Джартов.

Ще има допълнителна верификация при използването на системата, преди да бъде пуснато съобщение за предупреждение, за да се избегнат злоупотреби, каза още той. И допълни, че няма да има възможност след пускането на системата в употреба да се направи по погрешка тест в реална среда, както се случи миналата седмица.

По думите на Джартов институциите навсякъде в страната са уведомени, че предстои тестване на системата. Изготвя се и наредба за използването на системата и в началото на следващата година се очаква тя да започне да работи официално.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!