Язовир ''Огоста'' трябва да бъде ремонтиран спешно

OFFNews 29 януари 2024 в 14:33 4078 1

Богдан Богданов

Снимка Министерство на икономиката

Проблемът с ремонта на язовир „Огоста“ е дългогодишен и вече е много наболял. Язовирът трябва да бъде ремонтиран приоритетно в спешен порядък, каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Той направи оглед на язовира днес, заедно с представители на ДАМТН. Издаденото строително разрешение изтича през май и той е категоричен, че до края на април трябва да стане ясно точно колко средства са необходими за ремонта и той да започне.

„Ремонтът на стената на язовир „Огоста“ е задължение на държавата и тя трябва да си свърши работата. Обсъдихме следващите стъпки и се надявам това да успокои обществото, защото предприемаме реални действия. Да, ресурсът, който е бил отделен преди години е изхарчен, такъв ресурс няма в момента, но това, за което сме поели ангажимент, е с възстановяването на средствата в ДКК да направим всичко възможно да отделим ресурс за ремонта. Ще работя с колегите, за да намерим решение преди изтичането на срока на строителното разрешение“, обясни министър Богданов.

Експерти ще направят оценка за извършването на необходимите строително-монтажни работи на стената на язовира. 

Министър Богданов напомни, че през годините вече са били изхарчени 600 млн. лв. за ремонт и реконструкция на язовири, но „Огоста“ не е бил сред възложените за ремонт. 

Богданов посочи, че за изхарчените вече пари, възложени без обществени поръчки, Министерството е обжалвало в съда отказа на прокуратурата да образува производство

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика