Фандъкова: Даваме помещения за откриване на детски центрове от украинци

Чух се с Борисов след ареста, не се притеснявам от проверки в Столична община, заяви кметът

OFFNews 22 март 2022 в 09:33 1323 0

Украински граждани, които от години живеят тук, искат да открият детски центрове - ние предоставяме помещения, вече има такива, които работят. Те ще бъдат основно в училища. 

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по БНТ. Тя подчерта, че най-важното за децата, пристигащи от Украйна, е да бъдат в среда, не толкова обучението им. Това са деца в огромен стрес, за тях най-важното е да бъдат сред свои връстници, учителите помагат. Децата се адаптират бързо, в първите дни процесът на обучение остава на второ място, категорична бе тя. 

До този момент има около 50 заявления, 209 училища са изявили готовност да приемат ученици от Украйна. 15 вече ходят на училище в София. За детски градини има подадени 3 заявления досега. Наредила съм те да се разглеждат, ще ги насочваме там, където има места, заедно с родителските организации, каза още Фандъкова. Тя съобщи, че Столична община е подготвила брошура на български, украински и английски, която информира за всички необходими действия на бежанците от Украйна у нас. 

За задържането на Бойко Борисов

Да се задържи лидерът на най-голямата опозиционна партия, не говорим, че е бивш министър-председател, без представяне пред обществото на доказателства и аргументи, е наистина скандално. За мен първият въпрос е политическият и затова не изключвам действия срещу опозицията. По думите ѝ ГЕРБ трябва да бъде много силна и категорична опозиция и управляващите да се вслушват в гласа ѝ, когато критикува, защото това е нейната роля. Силна опозиция - по-силно управление, каза Фандъкова. 

Тя е разговаряла с Борисов след освобождаването му и смята, че той няма да съди държавата, защото не би ѝ навредил и не би се обърнал срещу България. 

"Аз не се притеснявам, защото работата ми и работата на екипа на Столичната община се проверяват непрекъснато. Аз самата правя проверки, сезирам всички компетентни органи, когато има съмнение за злоупотреба, което за мен всъщност е работата с борба с корупцията. Когато има данни, се проверят и се огласят, когато е сигурно. И в момента някои от процедурите се проверяват от всички възможни органи - АДФИ, Сметна палата, прокуратура. Сметната палата в момента са в "Топлофикация", а преди това бяха в "Градска мобилност"". 

По думите на Фандъкова всеки сигнал, подаден от обществото се проверява. 

За рекордния бюджет на София

Въпреки тежката финансова ситуация, бюджетът ще осигури изпълнението на стратегическите проекти и приоритетите на града - това са метрото, развитието на градския транспорт, ключови булеварди и улици от вътрешните рингове на града, важни транспортни връзки, строителство на детски градини, инвестиции в екология и по-чист въздух.

Бюджетът е рекорден - 2 млрд. и 78 млн. лв, но приходите от местни данъци са около 450 млн., а собствените приходи на общината са 820 млн. лв. Това са средствата, които могат да се насочват към различни дейности, обясни Фандъкова. 

Тя допълни, че увеличението на бюджета за тази година се дължи основно на увеличаване на заплатите на учителите, медицинските сестри, социалните работници. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови