Едно различно извънкласно занимание

OFFNews 26 януари 2017 в 15:40 5429 0

Съветът на децата заседава. На откриването на заседанието е и председателят на ДАЗД Офелия Кънева

Докато едни министри си тръгват, други идват, а парламентът се разпуска дълго и отегчително, на няколко километра от София в една почивна министерска станция, строена едно време, деца разгорещено спореха по различни теми, а целта им е една - да вземат решение.

Тези деца не са случайни, дори напротив - Съветът на децата през последните два дни неуморно заседаваше над всякакви теми, свързани с българските деца.

Нашите читатели знаят добре кои са децата от Съвета, знаят и добре за тяхната инициатива "Деца помагат на деца", с която ви направихме съпричастни.

Същата кампания ни води за последно при децата като "работно посещение".

Измежду всички наредби, проектозакони и механизми, върху които спорят деца, няколко месеца след старта на "Деца помагат на деца" избираме случайно три от хлапетата, за да ни споделят своите впечатления и докъде са стигнали сега.

Алекс Танева

Алекс идва при нас, когато Съвета на децата мъдри върху това как да помогне на БДЖ в кампанията им деца да не си правят селфита по влаковите релси. Питахме я с какви впечатления е останала от кампанията, когато беше в Бургас.

"Медиите много ме напрегнаха. Една репортерка дойде, пита ме нещо, аз нищо не ѝ разбрах и си замина. А всъщбност камерите не хванаха всичко." - Алекс е на 15 години и вече се е сблъсквала със сложната българска медийна действителност.

След срещата си с децата от ЦНСТ-то в Бургас, Алекс и нейните приятели-доброволци са продължили своята работа и в друго ЦНСТ, а не са оставили всичко за пред камерата.

"Искам да им помагам. Знам, че не са различни и са точно като нас. Просто имат нужда от равен шанс", разказа ни Алекс.

Адриана Райкова

Разговаряхме и с Адриана Радославова Райкова от Стара Загора, която учи в СОУ „Ромен Ролан“ и не може да казва "р".

Каза ни, че е почти на 16 и нямахме причина да не ѝ вярваме. За кампанията "Деца помагат на деца" подхожда различно. Повечето деца от Съвета бяха решили да наблегнат на ученето с децата от ЦНСТ-тата, но не и Адриана. Тя е направила цяла пиеса, с декори и всичко, както си му е редът. Питахме я защо:

"Пиесата беше коледна с типичните герои - Лисан, Котаран, Червената Шапчица, джуджета и Снежанка. На децата им беше много забавно, да играят и да са нетипични. Те знаеха, че по подразбиране е трудно да запомняш реплики, да си учиш уроците, да запомняш някакви неща. Всъщност с пиесата исках да им покажа, че те могат и да разберат текста, за да влязат в ролята хубаво. Да научат нещо се оказа освен лесно, то и много забавно".

Въпреки че е на "почти 16" Адриана знаеше как да подходи.

"На по-големите деца от дома няма как да помагам освен с това как да си разпределят времето правилно за учене".

Тайм мениджмънт уроци от тийнеджър - интересно! Адриана тренира кикбокс и вдига тежести. През останалото време учи. Оставихме Адриана да си ходи и да мисли как да спре селфитата по релсите.

Жанин Ал-Шаргаби

Жанин е на 15 години от Плевен, а красивата си фамилия взима от баща си в Йемен. Попада в Съвета на децата, защото е едно от най-дейните деца в града. Занимава се с различни доброволчески инициативи. Член е на скаутски клуб ,,Лъвче“, клуб ,,Млади възрожденци“ и на Младежки общински парламент-Плевен.

Жанин също беше решила да подходи различно към децата от домовете и по време на своите посещения там, тя е правила различни игри според възрастовата група. Така например едни са играли карти "Уно", а други на асоциации.

Докато разговаряме с Жанин заседанието на Съвета приключва и оттам излязоха всички малки герои, които сами поискаха да помогнат на своите връстници в Пловдив, Карлово, Плевен, София, Варна, Бургас, Разград и още, и още.

Работата на Съвета на децата не приключва с нашето тръгване от почивната станция. Идеите на децата не се изчерпват само със селфита, желанието им за промяна не си тръгва с правителството, защото те не са там просто така. Тепърва ще чувате за тези деца, тепърва всички ще разберем на какво са способни те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика