До края на юли строежът на Яйлата ще бъде премахнат

OFFNews 19 юли 2015 в 13:29 8897 7

Бетонът, който бе излят на Яйлата

До края на месец юли изпълнителите на незаконния строеж в местността „Яйлата“ край Камен бряг трябва да премахнат сами извършеното строителство. Това е крайният срок за доброволно изпълнение, съобразно законодателството и дадените предписания.

Проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) установи, че в момента заповедта за спиране на строителни работи и забрана достъпа до незаконния строеж се спазва.

Припомняме, че извършителите на незаконния строеж на Яйлата подновиха строителството точно в деня на изборите през 2013 г. Органите на ДНСК незабавно извършиха проверка и установиха, че от главния архитект на община Каварна е издадено разрешение за строеж с тежки пороци – в защитена територия на археологически резерват „Яйлата“, в която с плана за управление и в общия устройствен план недвусмислено е забранено всякакво строителство. 

Бяха издадени и заповеди за спиране и заповед за премахване на незаконния строеж, а строителството бе спряно незабавно.

От органите на ДНСК са наложени глоби на главния архитект на община Каварна за издаване на незаконосъобразно разрешение за строеж, на двамата извършители на незаконния строеж и на техническия ръководител.

След решението на ВАС, органите на Дирекцията за национален строителен контрол незабавно предприеха действия за нейното изпълнение. Заповедите за премахване не могат да се изпълняват преди влизането им в сила. Ако са обжалвани, е задължително тяхната законосъобразност да бъде потвърдена с окончателно съдебно решение.

Съгласно разпоредбите на Административно-процесуалния кодекс, не е допустимо да се предприемат действия по принудително премахване от органите на ДНСК, преди да е дадена възможност на извършителя да премахне незаконния строеж доброволно. Процедурата е спазена и от Дирекцията за национален строителен контрол са връчени покани за доброволно изпълнение на извършителите на незаконния строеж, с които е даден срок до края на юли да премахнат сами незаконния строеж.

В случай, че в срока за доброволно изпълнение не бъдат предприети действия по премахване от извършителите, ДНСК ще предприеме действия за принудително премахване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews