Да разбием митовете при термините за моторни масла

OFFNews 09 август 2022 в 16:18 1137 0

масло

Снимка motornomaslo.bg

Моторно масло

В света на маслата и смазочните материали има толкова много жаргон, който може да накара главата ви да се завърти по-бързо и от коляновия вал в автомобила ви. Думи като синтетично, напълно синтетично, 100% синтетично, минерално или пък синтетична технология се употребяват толкова често, че е невъзможно да различите едното от другото, ако не сте запознати. Естествено, това се превръща в огромна трудност, когато дойде момента да изберете правилното масло за вашия автомобил. Поради това от Motornomaslo.bg, официални доставчици на моторно масло Motul ще ни разкажат в детайли кой термин какво означава. Нека да започваме.

От какво е направено моторното масло?

Моторното масло по същество се състои от две ключови съставки. База направена от минерално масло (на базата на суров нефт, изкопан от земята), пречистено в масло или формулирано от синтетични съединения в смазочна течност със същия вискозитет като минералното масло.

След това тези базови суровини се подобряват с добавки и почистващи препарати, които отнемат способността на моторното масло да се изразходва бързо и му позволяват да се придържа към повърхността на вашия двигател. По този начин, докато тече през двигателя, то почиства и предпазва от износване, окисляване, корозия и натрупване на вредни утайки и отлагания. Когато се комбинират, тези масла и добавки успяват да работят при много високи температури и високо налягане. Както знаете, във вашия двигател са точно това условията.

Звучи просто, нали? За съжаление, различните видове моторни масла, които се появиха на пазара, притежават собствен маркетингов подход. Съответно направиха пазара на моторно масло един от най-объркващите в цялата индустрия за потребителите. Не се притеснявайте, с помощта на Motornomaslo.bg ще опростим нещата и термините.

100% синтетично масло

За да произвеждат масла с по-високо качество, високопроизводителните петролни компании по същество разработват молекули от нулата, които след това се синтезират и произвеждат без никакви минерални или сурови масла. По този начин се постига най-големият напредък в автомобилните моторни масла, тъй като се разработват нови съединения и молекули, които са способни на по-добро смазване, по-голяма защита и по-висока устойчивост на натиск, точно както и моторно масло Motul. Това също така означава, че компаниите могат да контролират качеството на всяка капка масло в бутилката, за разлика от необходимостта да рафинират минералните базови масла.
Когато видите думите 100% синтетично върху бутилка, като например в H-Tech на Motul, 8100 и 300V диапазони, това означава, че всяка една капка масло във вашата бутилка е синтетично произведено съединение, смесено с напълно синтетични добавки.

Проблемът с „Пълна синтетика“

Тук започват объркващите неща. Проблемът с маслата е, че няма истинска регулация за общи термини като „напълно синтетично“ и това, което може да се нарече напълно синтетично масло. В много случаи маслата, които твърдят, че са напълно синтетични, често са направени точно по същия начин като 100% синтетичните масла и просто са наречени по различен начин.

За съжаление, някои не са. Много компании, особено по-големите производители на суров петрол, са разработили начини за рафиниране и синтезиране на моторните масла, за да постигнат по-висока степен на чистота, която, ако се използват нормални процеси на рафиниране, не би била постижима. Тези синтезирани моторни масла често са етикетирани като синтетични, така че си струва да се консултирате с производителя за това от какво всъщност са направени базите на напълно синтетичното масло, което планирате да купите.

Полусинтетични, синтетични смеси и синтетична технология

След като вземете тези минерални масла, синтезирани минерални масла и синтетични базови масла и ги смесите в различни смеси, се получават „Полусинтетични“ и „Синтетични технологии“. Синтетичните смесени моторни масла се предлагат широко. Обикновено се състоят от някаква форма на минерално масло, което е подобрено със синтетични базови масла, като това, което получавате с Technosynthese на Motul. Много масла със синтетична технология са направени изцяло от тези сурови масла, които са синтезирани в масла с по-висока чистота.

Има толкова много объркване, когато става въпрос за моторните масла, но като направите проучване и инвестирате в надеждна марка като Motul, можете да избегнете маркетинговите трикове и да се сдобиете с моторното масло, от което автомобилът ви има нужда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови