Бургаска гимназия стана първия лицей на СУ извън столицата

OFFNews 19 декември 2023 в 16:23 5563 0

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас

Снимка Община Бургас

ПГПКИ в гр. Бургас вече е асоциирано училище към СУ

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации (ПГПКИ) в Бургас получи статут на асоциирано училище към Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Споразумението вече е одобрено от Министерството на образованието и науката, обявиха днес в Бургас ректорът на висшето учебно заведение проф. д-р Георги Вълчев и кметът на града Димитър Николов, съобщават от Софийския университет.

По думите на Николов бургаската гимназия става първото извън София и третото в страната асоциирано училище към Софийския университет след Националната природо-математическа гимназия и Националната гимназия за древни езици и култури.

"Така достигаме до всички факултети на СУ, включително до докторската програма по компютърни науки и изкуствен интелект - INSAIT. Това ще ни помогне и за догодина, когато Бургас ще бъде домакин на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект. Ще се радваме този модел да се развие и към други училища и градове в страната“, коментира кметът Николов.

Като изследователско висше учебно заведение Софийският университет „Св. Климент Охридски“ има право на осем споразумения с държавни и общински училища от системата на предучилищното и училищното образование за извършване на съвместна учебна дейност.

В резултат на споразумението гимназията по компютърно програмиране в Бургас ще бъде подпомагана в учебната си дейност от университета в изготвяне на учебните програми по специалните предмети и периодично атестиране на всеки три години на учителите по тези предмети, осъществявано от съответните факултети на Софийски университет.

Университетски преподаватели ще посещават учебните занятия по профилиращите предмети. Оценките от зрелостните изпити на кандидат-студентите, завършили бургаската гимназия, ще могат да се ползват като балообразуващи за прием в бакалавърски специалности на Стопанския факултет, след одобрение от Академичния съвет на СУ.

След такова одобрение и оценката от защитата на дипломната работа пред комисия от СУ на кандидат-студентите, завършили ПГПКИ с успех от дипломата за средно образование не по-малко от много добър 5.00, може да се приеме за балообразуваща оценка за прием в бакалавърските специалности на Стопанския факултет.

Споразумението дава право и на преподавателите на гимназията да ползват безплатно всички университетски форми на квалификация и следдипломно обучение, предлагани от Стопанския факултет на СУ.

„В Бургас имаме добрите примери, които са резултат на последователна далновидна местна политика. Трябва да се работи за подобряване на връзката между средното и висшето образование, ако искаме да даваме шанс на младите хора да се ориентират навреме и да имат добра реализация. Това споразумение е добър пример, който искаме да превърнем в стандарт за страната. Това ще помогне на младите хора да получат добро образование и без да ходят в чужбина, да ги задържаме в регионите“, заяви ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Георги Вълчев.

Според заместник-кмета по образование Михаил Ненов, когато се говори за технологични решения и иновации, надпреварата е най-вече с времето, като споразумението дава възможност на възпитаниците на училището да имат директен достъп до хората, които създават тези иновации, а университетът може да идентифицира младите таланти и да им помогне в кариерното развитие.

„Това са кариерни пътеки, които ще направят учениците ни успешни хора и ще им помогнат да изберат професия, свързана с технологии", допълни директорът на гимназията Димитрина Тодорова.

Тя подчерта, че от две години в училището има и две нови за страната специалности – програмиране на роботи и на изкуствен интелект, за които е необходима и подкрепата на академичната общност.

Доц. Боряна Богданова, заместник-декан на Стопанския факултет на Софийския университет и ръководител на Кариерния център на СУ, определи начинанието като стъпка в посока създаване на "синергия училище-университет-бизнес“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!