Борисов е отказал ДНК тест по ''Барселонагейт''

OFFNews 15 юни 2023 в 19:30 3715 1

Къщата в Барселона

Снимка Архив

Къщата в Барселона

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е отказал да си направи ДНК изследване, което да установи дали е баща на детето на манекенката Борислава Йовчева, съобщи в. "Сега". 

"Не желая да дам съгласие за това", гласи отговорът му по време на разпита си по делото "Барселонагейт" на 25 май на въпрос желае ли доброволно да прави изследването.

Разпитът е част от стотиците страници документи, внесени от прокуратурата в парламента заедно с искането да бъде свален депутатският имунитет на Борисов, за да бъде обвинен за пране на пари.

От разпита става ясно, че в призовката на Борисов е бил посочен чл. 146 от НПК, който регламентира, че от обвиняеми и свидетели може да изискат образци за сравнително изследване, когато не е възможно да се набавят по друг начин. Те са длъжни да предоставят изискваните образци за сравнително изследване, а при отказ те се изземват принудително с разрешение на съд.

Няма данни обаче дали прокуратурата е използвала тази процедура.

Дали Борисов е баща на детето на Йовчева има значение единствено като евентуален мотив за осигуряването на манекенката и момиченцето й с прословутото скъпо имение в Барселона, отбелязва в. "Сега". 

Показания на Борисов са дадени на 25 май. Тогава той се яви в прокуратурата, докато депутатите от ГЕРБ се бяха събрали пред сградата на Софийската градска прокуратура, а впоследствие и пред Съдебната палата.

Тогава той се обърна към депутатите си с думите "Отивайте в парламента да вършите работа", те обаче не го послушаха. 

В сряда парламентът създаде временна парламентарна комисия за исканията на вече бившия главен прокурор Иван Гешев за сваляне на депутатските имунитети на Борисов (ГЕРБ), Даниел Александров (ГЕРБ), Кирил Петков (ПП-ДБ) и на Димитър Аврамов от ДПС.

Във вторник Иван Гешев говори на заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към LIBE на Европейския парламент, като преди това се закани да разкаже за "постигнатия напредък" за делата "Барселонагейт" и "Златните кюлчета".

През май по делото за къщата в Барселона бяха разпитани няколко души - Ивайла Бакалова, Валентин Златев, Бойко Борисов, Александър Сталийски и Георги Самуилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки