Авторът на скандалната книжка: Никога не съм казвал, че е детска

OFFNews 19 април 2023 в 17:32 6518 2

Книгата

Снимка Скрийншот

Книгата Да пробудиш драконче

Писателят Николай Теллалов - автор на книгата "Да пробудиш драконче", която бе четена на ученици в 4-и и 5-и клас, заяви, че произведението не е детско, нито дори юношеско.

Във вторник родители се възмутиха от вулгарни откъси в книгата, представена в училище. 

Четивото с еротични елементи не е включено в учебната програма. То е част от инициативата за насърчаване на четенето „Разказвачът на приказки“, която влиза и в училищата, където самите автори на книги четат откъси от книгите си, а след това, ако децата поискат, могат да си ги закупят.

Министерството на образованието и науката излезе с официална позиция, като обяви, че след проведен разговор с организаторите на "Разказвачът на приказки" книгата на Николай Теллалов ще бъде изтеглена от инициативата.

Произведението е определяно от критиците като "етнофентъзи" и е в челните места в родната класация за детско произведение на десетилетието.

Авторът Николай Теллалов пише във Фейсбук, че никога, никъде и пред никого не се е представял като детски писател, нито пък е казвал, че "Драконче" е детска книга.

"Да пробудиш драконче" не е детска книга. Не е даже и юношеска. Героят ми в нея е 27-годишен. Аз тогова бях на 29 и съответно писах за своята възрастова група. С издателя "Разказвачът на приказки" подписах договор за преиздаване на "Драконче" през 2020-а година. В края на 2021-а година той ми предложи да участвам в обиколки на училища, за да представям книгата си", обяснява той.

Теллалов допълва, че през пролетта на миналата година е била първата обиколка - първо в Плевен, после в Кърджалийско. Очаквал, че е среща с ученици от 7-8 клас, но се оказало, че "от МОН или от дирекцията на училището са решили", че книгата е подходяща за петокласници. Авторът бил "разочарован, но свил рамене" и направил представянето.

Той обяснява, че следващата обиколка се е случи чак в края на ноември 2022 г. в Габрово. И отново, "за негово разочарование", са го определели - "дали директори, дали инспектори на министерството, нямам представа" - за пред петокласници.

Теллалов посочва, че от срещите са минали между 1 година и 5 месеца. И досега не е имало възмутени родители в медиите. От публикацията му става ясно, че е получил заплахи "за чупене на ръце".

Авторът пита какво се е случило сега и защо "цяла България" е приела романа, а Хасково - не.

Николай Теллалов посочи, че след обиколката през ноември миналата година е решил да прекрати сътрудничество с "Разказвача на приказки". През декември му е изпратил мейл с предложение за прекратяване на договора по взаимно съгласие. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10935

2

borisboris

19.04 2023 в 18:31

В Хасково е получен мощен поток нервни импулси, водещ до безконтролно и неистово движение на крайниците.

11472

1

Zmee

19.04 2023 в 17:37

Най-интересното е - ако автора не беше написал онзи абзац и никой нямаше да разбере, че книгата не е писана за деца и 5-класници щяха да си я четат на спокойствие.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки