Арестуваха двама мъже, залепили табела на ПСА с надпис, че България е била окупирана от съветската армия

OFFNews 10 ноември 2023 в 20:09 54614 12

табелата

Снимка Стопкадър: Нова ТВ

табелата

Двама мъже - Мартин Заимов и Светослав Раянов, са арестувани, след като са залепили табели на Паметника на съветската армия, известен и като МОЧА (Монумент на окупационната червена армия), предаде Нова ТВ.

На въпросните табели пише, че България е била окупирана от Съветската армия.

Арестът е за "рисуване по ПСА и за счупена плоча".

Залепването на информационни табели на паметника са в знак на протест. Причината е решение на Столичния общински съвет от март, според което в рамките на месец е трябвало да бъдат поставени исторически табели, изготвени съвместно със Софийския университет. Това обаче така и не се е случи.

От Столична община обясниха, че табели не са поставени заради започнали действия по демонтажа на Паметника.

На табелите пише: 

На това място до 1954 г. са разположени ботаническа градина, алпинеум и царска детска градина. След това тук е бил изграден „благодарствен“ паметник към Червената армия, окупирала България на 8 септември 1944 г., докато на българската армия е заповядано да не оказва съпротива.

Паметникът е преместен през 2023 година след руската окупация на части от Украйна.

Съюзът на съветските социалистически републики (несъществуваща вече държава, популярна с акронима СССР) обявява война на България на 5 септември 1944.

Окупацията е следствие на решенията на България да се присъедини към Тристранния пакт между Германия, Италия и Япония на 2 март 1941 и да обяви война на САЩ и Великобритания на 13 декември 1941, независимо, че не обявява война на СССР, не прекъсва дипломатическите си отношения с него и не изпраща войски срещу Червената армия.

Окупацията на България продължава до 1947 г..

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

14

Adry

11.11 2023 в 09:11

Не само че е верен, но описва част от историята с точност! Чудя се дали проява на историческа памет по повод на други събития ще доведе до арести.

Това че някой дами и господа през годините им е преподавана лъжеистория не дава правото на НИКОЙ да задържа или повдига обвинения срещу членове на обществото с будна съвест и познания на историята!

Аз имам въпрос знаели се къде са задържаните, в кое РПУ?

1005

13

ПР

11.11 2023 в 05:02

Табелата с нищо не"осквернява " МОЧА.Самият паметник осквернява София и историята.Трябваше отдавна да е демонтиран и потънал в забрава.Табелата е написана интелигентно и казва тъжната истина.Арести?!Безобразно!

8769

11

flatko

11.11 2023 в 00:46

За неправомерен арест не би ли следвало да има обезщетение за жертвата и дисциплинарно наказание за фуражките?

-1974

9

Владè

10.11 2023 в 23:30

Дино , Франко и Пинпчет са истински патриоти и са се борили за свободата на цвлия свят. Другуте , които спомемаваш са славни наслвдници на славната руска комунистическа гей хомосексуална традиция типична за русккия и съветски феод.

1000

8

Зла свекърва

10.11 2023 в 23:04

Текстът на табелата е много точен. И не само, че е верен, но е необходим, за да може обществото ни да осъзнае тези събития от миналото и да може да продължи напред.

Трябва да се сложи край на деветосептемврийските блянове на някои хора, които къде гласно, къде полугласно, къде кресливо все още казват "с кръв сме я взели тази власт, с кръв ще я дадем" или "да дойдат руснаците и пак да ни освободят".

Носталгията по отминалата младост може да бъде простена. Обаче носталгията по загубена власт да проливаш кръвта на сънародниците си заради идеологическа омраза към тях трябва да бъде санкционирана. И тук не може да има "втора гледна точка".

А нашата полиция, която толкова неща проспива или не забелязва, не можа ли веднъж да си затвори очите и да не се прави на по-католик от папата, така че да не тормози авторите на табелата? Тяхното дело помага за изцеляването на обществото ни. Истината лекува, колкото и да не е приятна за някои хора.

3251

7

динозавър

10.11 2023 в 22:43

В България за огласяване на истината арестуват хора. Както по времето на комунистическото и фашисткото управление. И по други места е било така. Спомнете си Франко, Пиночет, Батиста, Брежнев, Путин....

400

6

демотиватор

10.11 2023 в 22:36

Хайде махайте (най-после) унизителния за България недопаметник -> на скрап и парите за благоустройство на София!

723

5

user4eto

10.11 2023 в 22:28

Всичко написано на табелата е истина.
Ако са ги арестували за това, е извратено национално предатеслтво.
Би трябвало да арестуват бранещите този грозен монумент.
 
X

Да помогнем на украинските деца!