Анонимни "неспящи студенти" се "осъмниха" в безкористността на колегите им в СУ

Александра Маркарян 28 октомври 2013 в 13:01 4886 28

Oкупираният Софийски университет. Снимка: Сергей Антонов
Oкупираният Софийски университет. Снимка: Сергей Антонов

 

Анонимни лица, нарекли се "неспящите студенти", се "осъмниха" (според собствения им правопис) в безкористността на студентите, окупирали Софийския университет и на преподавателите, които ги подкрепиха.

В няколко абзаца в писмо, изпратено и до OFFNews, те се се презастраховат, че не са контрапротестиращи, че нямат "никакви политически, идеологически или каквито и да било други пристрастия или зависимости", че не са платени и не изпълняват поръчки. Определят се като "българи - независими, горди, обичащи безрезервно България и желаещи да направят нещо за нея със своите ежедневни усилия и лишения". По думите им първоначално подкрепяли окупацията на СУ, били против решението на Конституционния съд по казуса "Пеевски" и участвали в протестите. 

"Осъмнили се", както небрежно пишат в писмото си, в колегите си, след декларацията им от 25 октомври и решили да проведат собствено "разследване".

Наричат протестиращите и подкрепилите ги преподаватели "новите ни национални щурмоваци" и прокарват версиите за връзки между тях и политически партии и собственици на медии.

Подкрепилата студентите си доц. Милена Стефанова, зам.-ректор в СУ, е била в листите на СДС за общински съветник в София, пишат те. Другата й "вина" била, че "си партнира" с Надежда Михайлова  във фондация "Институт за демокрация и стабилност в Югоизточна Европа". Тя е и във фондацията "Сорос център за културни политики" с Георги Господинов и Нели Огнянова, пишат анонимните.

"Все още ли си мислите, че ние сме консипратори и че това е някаква измишльотина, с която искаме да опропастим усилията на новите ни народни будители ? Ако е така, то сега ще ви оровергаем", питат те (в цитата е запазен оригиналният им правопис).

"Гореспоменатите Георги Господинов и Нели Ангелова Огнянова върло застанаха на страната на ранобудните поспаланковци", пишат още те.

По-надолу в писмото протестиращите студенти са наречени "фанатизираните революционери".

Анонимните, които първоначално подкрепяли окупацията по собствените им думи, упрекват писателя Георги Господинов, че бил един от първите интелектуалци, който също подкрепил протеста. Той "си правил компания" със Саша Безуханова в институт "Отворено общество". От текста им не става ясно дали и защо това е порочно.

Упреците към проф. Огнянова са, че тя е сред управителите на фондация „Институт за евроатлантическа сигурност“. "Забележете кои са нейни другарчета там – бившият ни премиер Иван Костов и Надежда Михайлова", пишат анонимните "неспящи студенти" и питат дали случайностите не били станали прекалено много.

"Ако питате Ранобудните студенти, те ще ви кажат, че всичко, което се пише против тях е невярно и конспиративно, отнасяйки се с ирония и сарказъм към обвиненията (от писмото не става ясно точно какви са те - бел. ред.). Но окупаторите-юнаци никога няма да отговорят аргументирано на нападките, просто защото не могат да им отговорят подобаващо. И ние искахме да могат, ама, а де – май са недоспали, милите, а и явно провизиите им от народна любов вече са на привършване и те добре осъзнават това", пишат анонимните, представящи се за студенти.

Един от стожерите на студентите - проф. Калин Янакиев - пък бил виновен, защото бил сред управителите на "Демокрация" - "фондация с дейност в частна полза" (отново не става ясно защо това е престъпление). Той бил свързан с Александър Божков, Филип Димитров, Екатерина Михайлова, Надежда Михайлова и Иван Костов.

Анонимните, обявили се за студенти, твърдят, че имало много спекулации за свързаността на протестиращите с "кръга "Прокопиев", но те не искали да споделят, а просто давали факти.

Обявилите се за студенти хвърлят кал и по медиите, които отразяват протестите.

"Прави впечатление, че има няколко медии, които полагат сериозни усилия да отразят всеки издаван звук от хъркащите ранобудни. Няма как да не забележим активността на „Капитал“ и „Дневник“ – мислим, че всеки знае кой е техен собственик. На очи се набива антиправителствената информационна служба „Норешарски.ком“. Няма как да не отбележим и сериозната активност на „Медиапул“ и на „Офнюз“. Репортери на тези медии и информационни агенции буквално спят – чувал до чувал – с ранобудните студенти в техните опити по добричинтуловски да разбудят юнаците балкански".

По-надолу те "разкриват" общоизвестни "тайни" - че Mediapool е на Стояна Георгиева, а главният редактор на OFFNews се казва Владимир Йончев. Оттам нататък се демонстрират връзки между Георгиева и Галя Прокопиева, между другия собственик на Mediapool Десислава Кръстева и бившия премиер Филип Димитров, Меглена Кунева и Саша Безуханова.

Според анонимните, представящи се за студенти, всичко, което се случвало в "изстрадалото ни Отечество" през последните няколко месеци можело да е "някакъв олигархичен и задкулисен план да се предизвика институционална криза, на базата на която да се появят нови „месии“, хора с „морал“ в политиката".

"Мислете, драги приятели! Нужна ни е логична, критична и аналитична мисъл, постоянно просвещение и подобряване на личните ни възможности да осмисляме рационално, дълбоко, обективно и безпристрастно всякаква информация. Само така можем да бъдем по-трудно манипулируеми и контролируеми от нашите политически, управленски и олигархини елити. Само така можем да бъдем по-близко до истината. Само така може да живеем в една по-добра и нормална България", завършват анонимните "неспящи студенти".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки