Агенцията за бежанците забрани международна закрила на украинците, бягащи от войната

Заповедта лишава от възможност да бъдат лекувани онкоболни пациенти. Тя се обжалва от неправителствени организации

OFFNews 13 април 2022 в 11:18 5499 1

Мариана Тошева

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Мариана Тошева

Агенцията за бежанците е забранила започването на процедура за международна закрила на украински граждани у нас и това е станало на 8 април със заповед на новия шеф на агенцията Мариана Тошева, съобщи Ваня Добрева във фейсбук групата Проект#ЗАДОБРОТО, цитирана от "Сега". 

Повечето украинци търсят временна закрила, тъй като с нея са обвързани право на социални помощи, безплатен хотел и т.н. Молбите за по-традиционния, но и по-тромав хуманитарен статут са една шепа, като много от тях бяха подадени преди държавата да въведе временната закрила.

Но този статут е важен за хората с хронични заболявания, тъй като само той им дава право на безплатна медицинска помощ у нас.

При временната закрила все още липсва регламент кой плаща за лечението. 

Заповедта на Тошева се обжалва от неправителствени организации, защото противоречи на законите, отбелязва Ваня Добрева. Мариана Тошева се обляга на чл. 48 в закона за убежището и бежанците, който дава право на председателя на агенцията да прекратява производството за предоставяне на международна закрила.

Заповедта е с разпореждания за "незабавно" изпълнение. Което означава, че незабавно трябва да се преустанови регистрирането и образуването на производства по предоставяне на международна закрила по молби от разселени лица от Украйна, гласи първа точка от заповедта. Всички тези лица трябва да получат вместо това временна закрила.

"Прекратявам производствата по предоставяне на международна закрила, образувани след 14 март по молба на украински граждани, до изтичането на първоначално определения срок на действие на временната закрила на 4 март 2023 г.", нарежда още Тошева. Вече издадените карти трябва "незабавно" да се обявят за невалидни.

От обясненията й става ясно, че това се налага, за да се защитят "особено важните държавни и обществени интереси, свързани със своевременния достъп до регистрация, издаване на удостоверителни документи и упражняването на признатите права като чужденци с предоставена временна закрила, поради опасност в противен случай този достъп да бъде значително забавен или затруднен, от което може да произтекат трудно поправими вреди, вкл. накърняване на правата и законните интереси на самите разселени лица като възпрепятстване достъпа им до медицински, социални и образователни услуги".

Именно със заповедта обаче се накърняват права, предупреждават доброволците.

"Освен всичко друго тази заповед лишава от възможността да бъдат лекувани онкоболните пациенти. Подаването на документи за хуманитарен статут беше единствената възможност това да се случва досега", обяснява Ваня Добрева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!