Агенцията за бежанците: Критиките на ООН за лагерите ни са морално остарели

OFFNews 04 януари 2014 в 14:51 2073 2

Бежанци
Бежанци

Критиките на Върховния комисариат на ООН за бежанците видимо са с дата 2013 г. и са „морално остарели“. Това коментира председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев пред „Дневник“ по повод вчерашния апел на Комисариата към европейските държави да не връщат бежанци в България, защото те са заплашени с „унизително отношение“ и „нечовешки условия“.

Преди Нова година единствените претенции, които имаше по отношение на бежанците, бяха свързани с центъра в Харманли, но към момента абсолютно всички там са в нови условия, каза Чирпанлиев (всъщност, имаше и други – при откриването на импровизирания център за временно настаняване в кв. Военна рампа в София от ДАБ се похвалиха, че са получили одобрението на представители на ООН за дома, което беше официално категорично опровергано часове по-късно от Комисариата за бежанците).

Вчера в центъра в Харманли е имало представители на Върховния комисариат на ООН и на български хуманитарни организации, които констатирали, че бежанците там сега са в „сграден фонд, който е реновиран изцяло, в двойни легла със съвсем нови матраци, одеала, чаршафи и няма нито един човек на пода“, каза още шефът на агенцията за бежанците.
 
По думите му агенцията работи без почивен ден, за да изпълнява спешните мерки, изискани от Европейската комисия и разпоредени от премиера Пламен Орешарски. "Към ден днешен се придължаме стриктно към тях. Дори имаме реплика от ЕК, че към този момент се справяме неочаквано добре с поставената задача", изтъкна Чирпанлиев. Работи се по две основни направления – подобряване на социалните условия за хората, търсещи закрила и създаване на организация за даване на бежански и хуманитарен статут във всички центрове, уточни той.

От следващата седмица в центъра в Харманли вече целият процес по даването на статут ще се осъществява на място, обяви Чирпанлиев. "Създадохме съответните технически възможности, за да работят там нашите регистратори и интервюисти, там ще им снемат отпечатъците, там ще се извършва цялата процедура. Това е, за което те мечтаеха през последните три месеца и то започва да се случва". За да се ускорят процедурите се назначават и нови служители - десетима са били наети днес, посочи още той.

От месец в центъра за бежанци в Харманли работи и мисия на „Лекари без граници“, която е финансирала създаването на лекарски кабинети там, съобщи още шефът на ДАБ. На разположение са и линейките на регионалната спешна помощ, а в хасковската болница е определено крило с 50 легла, където ще бъдат лекувани чужденци от центъра при необходимост.

"Мисля, че българската държава може да се справи с този проблем. Вече правителството е това, което трябва да вземе отношение", коментира Чирпанлиев във връзка с настояването на ООН държавите от ЕС да спрат за 3 месеца прилагането на Дъблинската конвенция, съгласно която бежанците на територията на Евросъюза могат да бъдат връщани в първата държава-членка, в която са стъпили.

Във вчерашното изказване на Върховния комисариат за бежанците всъщност освен критики към България имаше и призив за съпричастност на европейските държави с проблема на най-бедната страна от ЕС с осигуряването на условия за бежанците от Сирия. „Това е европейски проблем, не само български, ние призоваваме цяла Европа да сподели това предизвикателство по-справедливо“, заяви един от говорителите на комисариата на ООН Даниъл Макайзък пред в.„Ню Йорк таймс“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews