3 хеликоптера и 300 души гасят пожара в Рила

OFFNews 25 юли 2015 в 17:20 2527 0

Снимка БГНЕС

Близо 300 души и 3 хеликоптера гасят пожара в Рила, който избухна на 23 юли преди полунощ, но засега ситуацията остава непроменена, предаде БНР.

Още 100 души от Министерството на отбраната са в готовност да се включат в потушаването на пламъците.

"60 служители на пожарната и на горските стопанства са в готовност да се включат в дейностите по овладяването на пожара, ако се окаже, че е възможно да се осигури допълнително вода от естествен водоизточник в планината. Разстоянието е обаче над два километра и тази задача ще е много трудна", коментира комисар Николай Николов.

Пожарът е обхванал площ от 120 декара в алпийската част на Национален парк "Рила" в природния резерват "Риломанастирска гора". Огънят е овладян от три страни – изток, север и юг към Рилската Света обител.

Сериозен проблем създава западната част на огнището, където огънят е силен. 291 огнеборци от пожарните служби, от Югозападното държавно предприятие и паркови служители участват пряко в гасенето. От Министерство на отбраната са се включили 38 служители и два хеликоптера с тричленни екипажи.

Над 150 000 литра вода са изсипани върху пожара от въздуха.

"Сутринта се обади директора на "Хелиос еър“ и безвъзмездно предостави услугите на неговия хеликоптер, третият хеликоптер, който е използван за наблюдение,допълнителна координация от въздуха и доставяне на вода, както и други средства за пожарогасене", заяви Николов, цитиран от БНР.

Между 15 и 19 часа се очаква най-неблагоприятният период от гледна точка на климатичните условия, поясни още главен комисар Николов. Почти сигурно е, че причината за пожара е човешка намеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки