2-3 метра преспи на пътя между Разград и Русе

Със специален кран ще вдигат турски камион, товарът му с 20 тона над разрешеното

OFFNews 27 ноември 2023 в 12:08 1060 0

Сняг

Снимка АПИ

622 снегопочистващи машини са на терен и обработват републиканските пътища. В област Разград е ограничено движението за всички моторни превозни средства. На отсечките Разград – Търговище, Разград – Русе, Разград - Побит камък на места преспите достигат до 2-3 метра. 

В областите Варна и Добрич се работи по разчистването и уширяването на отсечките от третокласната пътна мрежа, по които движението е ограничено заради снегонавявания.

От началото на снеговалежа пътните управления и пътноподдържащите фирми работят в постоянна координация с полиция и пожарна, за да се осигури безопасното пътуване на гражданите при тежките метеорологични условия от събота и неделя, съобщи в председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Ясен Йорданов по бТВ. Той обясни, че технологията на почистване изисква технологично време, а обилният снеговалеж и неподготвените за зимни условия тежкотоварни автомобили допълнително са затруднили работата на снегопочистващата техника. 

В момента затворени за движение за всички видове превозни средства са Троянския и Твърдишкия проход. Спирането на трафика по Твърдишкия проход е поради аварирането на два ТИР-а, които са навлезли в прехода въпреки знака за ограничение на движението на камиони над 10 тона. Екипите работят по изтеглянето им. Със специален кран ще бъде изтеглен камион, с турска регистрация, аварирал на територията на област Сливен на излизане от Твърдица. Той превозва бетонови тръби и е с товар над 30 тона, при разрешени 10 тона.

През нощта и вчера директорите на областните пътни управления са били в непрекъсната връзка с областните управители, за да се осигури възможност на аварийните екипи да възстановят електроподаването в засегнатите райони, подчерта инж. Йорданов.

Агенция „Пътна инфраструктура" отново апелира шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. Целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища. 

Към 11 часа днес все още 551 населени места с над 124 000 клиенти са с прекъснато електрозахранване, съобщиха от Енерго про. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!