17 от задържаните мигранти край Кулата се споразумяха за условни присъди

OFFNews 30 май 2016 в 19:26 2448 0

Снимка БГНЕС

17 от задържаните край Кулата в събота 34 мигранти са обвинени в незаконно преминаване на границата. Сред останалите задържани има четирима младежи и 13 деца. 

Пълнолетните граждани са се признали за виновни и са сключили споразумения с прокуратурата. Трима от тях ще получат 5, а останалите - 6 месеца условно. Всички ще трябва да заплатят и глоба в размер на по 100 лева. 

Мигрантите бяха задържани в събота. При задържането им не е установен водач. Те са тръгнали от Идомени с идеята да стигнат до Централна Европа, а България е била само междинна дестинация, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Част от преминалите границата са имали документи, издадени от гръцките власти, на друга част е установена самоличността в рамките на българското разследване. С всеки от обвинените и с определения им служебен защитник прокуратурата е сключила споразумение и в момента всички 17 дела се намират в Районния съд в Петрич за одобрение на тези споразумения, посочи Арнаудова.

По думите ѝ има желание те да бъдат върнати още днес обратно в Гърция, след като съдът одобри тези споразумения.

Арнаудова припомни, че беше хваната и втора група от 54 чужденци, които бяха върнати веднага на гръцките гранични власти. Те били заблудени, че преминават границата с Македония и ще стигнат Германия.

Почти идентичен случай е имало и в Свиленградската прокуратура, когато на 26 май е бил проверен влак от Турция на ГКПП Капитан Андреево. При тази проверка в един от вагоните са установени 23 нелегални мигранти от Сирия и Ирак.

7 от тях са деца и всички са казали, че имат намерение да дойдат у нас и да се ползват от правото си на убежище. Те искат статут на бежанци в България. Прокуратурата не е започнала разследвания. Още в Истанбул те били организирани от каналджия, платили му по 500 евро, за да бъдат транспортирани до Германия, допълни говорителят на главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика