Забравените талисмани на световните първенства

Деян Спасов 21 май 2014 в 16:30 16830 0

От Мондиала през 1966 г. в Англия и първия талисман - лъвчето Уили, през лютата чушка Пике от Мексико 86' и известния петел Футикс от Франция '98, до тазгодишната надпревара в Бразилия и броненосеца Фулеко - всяко световно първенство по футбол има своето емблематично създание. 



Талисманите обикновено заемат важна част в откриванията на надпреварите. Основната им цел, разбира се, е рекламна. Техният лик присъства на стикери, ключодържатели, топки, фланелки и всякакви артикули, свързани със световното, а имената и външният им вид в повечето пъти имат общо с нещо отличително за страната домакин. 

 Футболните финали си имат талисмани от 1966 г. Талисманът на първенството в Англия се казва Уили и е облечено във футболен екип лъвче, вероятно защото лъвът е традиционен символ на английското кралство от векове насам. Уили носи късмет на англичаните, които в този турнир печелят световната купа.

 - През 1970 г. първенството е в Мексико, а талисманът е пухкавият Хуанито, облечен в националните цветове и със сомбреро на главата си. Сомбрерото е мексиканска шапка, която пази сянка не само на главата носещия го, а и на хората около него в радиус до няколко метра.


 Това са Тип и Тап - двете момчета емблеми на световното първенство през 1974 г. в Западна Германия. На фланелката на едното пише “WM” (Weltmeisterschaft – Световно първенство), а на тази на другото – ’74. Талисманът може би символизира бъдещото обединение на двете германски държави, а може би е просто съвпадение…

 Първенството през 1978 г. е в Аржентина, а символът му се казва Гаучито. „Гаучоси” казват на животновъдите от южноамериканските пампаси (също като каубоите, само че в Южна Америка).

 - Портокалът в испански футболен екип на име Наранхито е талисман на първенството в Испания през 1982 г. За съжаление Наранхито не успява да помогне на домакините да прескочат втората фаза на турнира.

 - Пике вероятно е най-колоритният талисман в историята на мондиалите. Първенството от 1986 г. за втори път е в Мексико и емблемата му отново има сомбреро на главата си, но този път не е обикновено момченце, а люта чушка - при това с мустаци. Името Пике идва от "picante" - лютива чушка или сос. 

 - Логото на Италия 1990 г. е стилизиран талисман с футболна топка вместо глава и тяло, оцветено в цветовете на италианското знаме. Човечето се казва Чао ("здравей" и "чао" на италиански).

 - Великото за националния ни отбор световно първенство от 1994 г. в САЩ също е имало своя талисман, който явно е донесъл късмет на тима ни. Името му е Страйкър (от английски "нападател"). 

 Логично за първенството във Франция през 1998 г. за талисман е избран петелът Футикс. Той е един от най-лесно разпознаваемите талисмани на мондиали и може би един от най-успешните, донесел първата титла от световно първенство в историята на френския футбол.

 - Талисмани на мондиала през 2002 г., чиито домакини бяха Япония и Корея, станаха тримата странно изглеждащи анимационни герои Каз, Ато и Ник, дело на компютърната анимация.

  - Голео VI е лъвът от Световното първенство в Германия през 2006 г. и не е рисунка, а костюм, носен от човек. Голео е с фланелка на националния отбор на Германия, но пък без панталонки, вероятно заради опашката. 

 - Закуми е талисманът на последното световно първенство през 2010 г. в Южна Африка. Той е горд, гостоприемен и с голямо сърце, обича футбола и за него това е начин да се преодолеят езиковите бариери и да се създадат нови приятелства. Името на талисмана идва от "ЗА" (стара абревиатура на Южна Африка) и "куми", което означава числото 10 на няколко африкански езика.

 - Талисманът на Бразилия 2014 г. ще е броненосецът Фулеко, който бе избран чрез гласуване още в края на 2012 г. Името на създанието е свързано с думите "футбол" и "екология" и през месеците юни и юли буквално ще превземе страната от Южна Америка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови