Григор Димитров с първи финал от 5 години насам (видео)

Българският тенисист се връща в Топ 30 след победа над деветия в света Тейлър Фриц

OFFNews 26 май 2023 в 18:57 3784 0

 Григор Димитров

Снимка Getty Images

Григор Димитров

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за първия си финал от 5 години насам.

Днес той победи 9-ия в света американец Тейлър Фриц с 3:6, 7:5, 7:6(2) след 2 часа и 52 минути игра в полуфинал на турнира на клей от сериите на АТП 250 в Женева (Швейцария).

32-годишният българин е №33 в света и ще се завърне в Топ 30 (под №29) след днешния си резултат. С него той достигна до 8-ия си финал на сингъл в Тура на АТП и първи от февруари 2018 г. в Ротердам. Тогава отстъпи на легендата в тениса Роджър Федерер.

За да вдигне девета титла в кариерата си, той ще трябва да победи Николас Джари, който надви Александър Зверев във втория полуфинал. 27-годишният чилиец е №54 в света и има две титли в кариерата си.

Срещу Фриц хасковлията допусна 10 двойни грешки и вкара едва 53% от първото си подаване, но стигна до успеха.

Българинът загуби първите четири гейма, което се оказа решаващо и за изхода от първия сет. Във втората част Фриц поведе с 4:2, но Димитров бързо стигна до 4:4 и реализира ключов пробив за 7:5, за да изравни резултата. След това продължи серията си, спечели четири поредни гейма и поведе с 2:0 в решаващата третата част. Фриц веднага върна пробива за 2:2, мачът продължи равностойно и се стигна до тайбрек. В него Димитров постигна серия от шест поредни точки, за да триумфира.

"Получи се много луд мач. Прекарахме доста време на корта. Много съм доволен от моето представяне. Чувствам се прекрасно. Направих още една крачка напред. Дойдох тук с целта да стигна възможно най-далеч и се радвам, че съм на финал. Надявам да продължавам така", коментира българинът в интервюто си на корта.

С победата първата ракета на България си осигури 49 940 евро и 150 точки за световната ранглиста.

Турнирът в Женева е последна проверка преди започващото в неделя Открито първенство на Франция. В Париж Димитров ще играе срещу тенисист от квалификациите в първия кръг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки