Боби Михайлов бил заплашван от месеци заради "черното тото"

В разгара на скандала Михайлов се занимава с плажен футбол в Женева

Ивайло Анев 11 декември 2014 в 16:22 22679 1

Президентът на БФС Борислав Михайлов

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов е получавал заплахи по телефона заради действията му срещу незаконните залагания, съобщават източници от футболната централа пред Нова телевизия.

През последите месеци Михайлов е получавал анонимни съобщения по мобилния си телефон, с които го съветвали да спре да се рови. Тормозът започнал след скандала за манипулиране на срещи при юношеския национален отбор, след който бяха спрени правата на Стивън Петков, Даниел Гяуров и Григор Григоров. Сигналите за SMS-ите са препратени на ГДБОП и по тях се работи.

Вчера 9 души бяха арестувани заради "черно тото". Сред тях са водещи футболисти от "А" група – защитникът на националния отбор и втори капитан на ЦСКА Александър Тунчев, голмайсторът на "А" група и капитан на "Локомотив" (Пловдив) Мартин Камбуров и капитанът на "Черно море" Кирил Котев. В акцията, проведена по сигнал на БФС в координация с УЕФА, бяха разпитани футболисти, мениджъри на отбори и футболни съдии и бяха иззети вещи и документи. Показания са дали Йордан Тодоров, Йордан Господинов от "Локомотив", както и игралите в "Любимец" Иво Иванов и Георги Вълчев. Акцията срещу уговорените мачове е била провокирана от контролите на "Локомотив" (Пловдив) и "Любимец" в испанския курорт Марбея през февруари 2014 г.

Ето какви бяха основните реакции след нея:

Има поне три-четири български отбора, които участват в уговаряне на мачове. Клубовете са от "А" и "Б" група, заяви президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов.

При неговия отбор нямало основание за разследване: "При нас няма футболисти, които могат да се поддадат на подобно влияние. И преди съм го казвал - трябва да се бръкне надълбоко. Ама надълбоко наистина. Защото не са футболистите главните виновници".

"Име едни, които с компютрите обикаляха по мачовете на юношите преди две години. Доколкото разбрах, са били прикачени към някакви букмейкъри от Азия. Започват да корумпират децата още от съвсем ранна възраст", заяви футболният президент. "Мой треньор ми е казвал – първото полувреме играят на максимум, а през второто спират и чакат да им вкарат по пет-шест гола. По нареждане от някой отстрани", допълни Стефанов.

В официалната си позиция ръководството на "Черно море" не коментира по същество задържането на техния капитан Кирил Котев. Тя гласи:

Във връзка с появилите се информации в пресата, че капитанът на “Черно море” Кирил Котев е задържан от органите на реда, от ръководството на ПФК “Черно море” уточниха, че с тяхно разрешение футболистът се е явил на разпит по провежданата у нас операция за “черно тото”.

След като е дал показания за предишната си месторабота, днес Кирил Котев ще се присъедини към лагера на “моряците” за тренировка. Отборът се подготвя за важното гостуване на ЦСКА в столицата. В дербито капитанът на “Черно море” ще играе с фрактура на носа, което стори и срещу “Левски”.

Президентът на Левски Тодор Батков коментира:

"О, това е много неприятна новина.

Смея да твърдя, че съм се старал, доколкото е възможно, да държа Левски далеч от тези безобразия. Самият аз не съм изкушен въобще. Не мога да гарантирам, но поне ненавиждам подобен род неща. Аз съм за честната игра и за феърплея.

Няма основание да не бъда спокоен. Нямам представа какви са разработките, но това е изключително неприятна новина, наистина".

Главният акционер на ЦСКА Александър Томов заяви, че не се притеснява за разразилия се скандал с "черно тото".

"ЦСКА е за сериозни разследване и не се притеснява от акцията срещу "черното тото". Подкрепяме я изцяло.

Футболът трябва да бъде изчистен от такива неща. Всичко трябва да се решава на зеления терен. Останалото е недопустимо.

Не съм се чувал с Тунчев, но разчитам на него".

"Не сме спирали да получаваме сигнали от УЕФА. Всички са предадени на прокуратурата. В случая БФС изпълнява ролята на пощенска кутия и оказва всякакво възможно съдействие, което ни бъде поискано", заяви Борислав Михайлов пред "24 часа".

"Това си е операция на МВР и само от министерството могат да изнасят оперативна информация. Нито можем да кажем кои са мачовете, нито какви дати, каква бройка и така нататък", каза още Михайлов, след което отлетя за Женева, където ще участва в заседание на комисията по футзал и плажен футбол към УЕФА, на която е председател.

Така шефът на БФС ще поотложи решаването на наболелите въпроси с продаването на мачове, с останалия без треньор национален отбор след конфузното 1:1 с Малта, с футболните съдии, с нарушаването на правилата на УЕФА при лицензирането на клубове в професионалния футбол, с неясната им собственост и разораните стадиони, с базите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!